Timișoara: reabilitarea completă a Castelului Huniade bate pasul pe loc – sunt necesare surse de finanțare suplimentare pentru modernizarea obiectivului care costă circa 40 de milioane de euro

Reabilitarea completă a Castelului Huniade costă aproape 40 de milioane de euro.

Lucrările nu au început, iar modernizarea bate pasul pe loc, parțial din lipsă de finanțare, însă fără să știm exact cauza, deoarece lipsa de transparență și comunicare publică au fost două mari deficiențe ale deja fostei administrații județeane.

Pe 25 aprilie 2023, administrația PNL a Consiliul Judeţean Timiş, condusă de Alin Nica a semnat un contract de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 22 de milioane de lei, circa 4 milioane de euro, adică 10% din valoarea totală necesară.

Potrivit proiectului tehnic realizat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), avizat de către Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Culturii, “valoarea totală a investiției se ridică la peste 37.000.000 de euro, iar în cinci luni ar trebui finalizată proiectarea (n.r despre care nu știm nimic), pentru ca în următorii trei ani să se încheie lucrările de execuţie asupra clădirii. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) a fost predată de către INP Consiliului Judeţean Timiş şi cuprinde câteva studii şi expertize, între care Studii topografic, istorico-arheologic, istoric, istoric-arhitectural, expertiza biologică şi fizico-chimică, pictura murală şi elemente arhitecturale din lemn“.

Noul președinte ales al CJ Timiș, Alfred Simonis, a declarat vineri într-o conferință de presă, că deși nu are încă atribuții legale, a avut unele discuții despre viitorul Castelului, dar rezolvările sunt greu de găsit.

A trecut mai bine de o lună și jumătate de la alegerile locale, perioadă în care am avut întâlniri atât cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz, cât și cu șeful CJ Timiș, Alin Nica. Am început o colaborare în interesul municipiului și al județului, fără să interferez în mandatul său, cu acordul lui Alin Nica, am avut întâlniri atât cu domnia sa, cât și cu vicepreședinții și cu o parte dintre directorii din CJ Timiș. Dacă am calmant întreaga campanie nevoia de consens și maturitate a clasei politice, atunci am vrut să dau eu acest exemplu, de invitație la consens și decizie comună în ceea ce privește proiectele de dezvoltare. Am făcut o analiză care nu e finalizată cu privire la proiectele în derulare și pot să spun că există câteva proiecte care trebuie impulsionate și continuate. Castelul Huniade este unul dintre ele, care are parțial și finanțare, și am stat și cu proiectanții ore întregi la discuții de a găsi cele mai bune soluții de a găsit surse de finanțare dar și de a impulsiona procedurile de a ne apuca propriu-zis de lucrări acolo pentru a finaliza într-un termen cât mai scurt acel edificiu, care ca să citez consultanții, fără grad de comparație în sud-estul Europei“, a declarat astăzi, Alfred Simonis.

Primăria Municipiului Timișoara a emis la finalul anului trecut autorizația de construire pentru obiectivul de investiții „Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Național al Banatului”. Investiția este realizată de Consiliul Județean Timiș, iar elaboratorul proiectului este SC Impex Romcatel Proiectare SA.

Documentația tehnică a fost înregistrată pentru avizare în 08.09.2023, iar ulterior rundei de clarificări, răspunsurile au fost primite în 09.10.2023.

Autorizația de construire a fost emisă cu nr. 797/03.11.2023 și este disponibilă pe site-ul Primăriei Timișoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole