Timișoara nu va avea centură feroviară – Consiliul Județean și-a anulat propria licitație deoarece era ilegală

Consiliul Județean Timiș arată în mandatul penelist al lui Alin Nica ca o instituție de nivel comunal, lipsită de anvergură, scăpată de sub control și unde incompetența se arată la fiecare colț pe holurile Palatului Administrativ.

Administrația județeană a șefului PNL Timiș și a găștii sale de trepăduși, nu a reușit să lanseze nici măcar un singur proiect major propriu major în doi ani, da se pricep extrem de bine la tocat bani publici pe chermeze și organizat evenimente de milioane de lei, așa cum veți citi doar în Buletin de Timișoara în perioada următoare.

Astăzi însă vă prezentăm o nouă mostră de incompetență cum rar se poate găsi într-o administrație: Consiliul Județean Timiș și-a anulat propria licitație deoarece era ilegală și nu putea încheia contactul de servicii în cazul în care licitația s-ar fi finalizat din cauza erorilor și omisiunilor comise chiar de CJ Timiș la întocmirea caietului de sarcini.  

Este vorba despre o licitație pentru studiul de fezabilitatea al viitoarei centuri feroviare a Timișoarei.

Centura feroviară a fost o promisiune electorală a șefului CJ Timiș, Alin Nica, pe care a invocat-o într-un interviu acordat publicației Puterea a Cincea, pe data de 11 noiembrie 2020, deci imediat după ce a preluat mandatul în fruntea administrației județene:

De exemplu, despre calea ferată care leagă Aeroportul Timişoara de Reşiţa şi, în acelaşi timp, vrem să facem şi centura feroviară – în programul de guvernare locală am propus acest element de infrastructură – şi, implicit, despre trenul mitropolitan“, a spus Alin Nica în cadrul interviului.

În luna iunie 2022, administrația condusă de Alin Nica anunța într-un comunicat că își propune realizarea unei centuri feroviare a orașului Timișoara, în acest scop fiind lansată licitația publică pentru stabilirea firmei care va face studiul de fezabilitate.

Mai exact, CJ Timiș arăta că își propune să realizeze un traseu de cale ferată cu racord la magistrală la Remetea Mare, trecând prin Ghiroda, Giarmata, Pișchia, Sânandrei și racord la linia Ronaț – Arad. Valoarea estimată a contractului conform studiului de piață realizat era de 9.800.000 lei, la care se adăugau 2.352.000 lei TVA, valoarea totală fiind de 12.152.000 lei cu TVA, din care 800.000 pentru anul 2022.

Licitația a fost lansată pe data de 9 iunie 2022, așa cum puteți vedea în anunțul publicat din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Servicii de proiectare privind realizarea studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții – “CENTURA FEROVIARĂ A MUNICIPIULUI TIMIȘOARA”, se arăta în obiectul licitației.  

Prin prezentul contract se vor presta următoarele servicii: reactualizarea studiului de prefezabilitate; scenariul/opțiunea tehnico-economic(ă) optim(ă), recomandat(ă): a)soluția tehnică prin care se analizează, fundamentează și propune minimum două scenarii/opțiuni tehnico-economice diferite, recomandând, justificat și documentat, scenariul/opțiunea tehnico-economic(ă) optim(ă) pentru realizarea obiectivului de investiții; b)principalii indicatori tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții; c)strategia de implementare , exploatare/operare și de întreținere a investiției. Termenul de prestare a serviciilor este de 12 luni eșalonate, conform documentației de atribuire“, se arăta în descrierea achiziției publice, cu precizarea FERMĂ că “activitățile aferente prezentei documentații, vor fi realizate în conformitate cu prevederile caietului de sarcini, documentației postate și a legislației în vigoare“.

Deși termenul stabilit pentru depunerea ofertelor a fost fixat până la data de 20 iulie 2022, licitația a continuat până la data de 12 octombrie 2022, când a fost anulată chiar de Consiliul Județean.

Motivul anulării este unul halucinant: “abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului, Autoritatea contractanta anulează prezenta procedura in baza art. 212 alin (1) litera c) si alin (2) din Legea 98/2016, ca urmare a faptului ca erorile si omisiunile existente la nivelul caietului de sarcini face imposibilă încheierea contractului, iar la aceasta data este in imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din actul normativ anterior menționat“.

Articolele de lege încălcate de Consiliul Județean Timiș și invocate chiar de Consiliul Județean, la propria licitație publică, se referă la următoarele aspecte:

– articolul 2, alin.2 din Legea 98/2016,încălcat de CJ Timiș, arată că: “principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a organizării concursurilor de soluţii sunt: a) nediscriminarea; b) tratamentul egal; c) recunoaşterea reciprocă; d) transparenţa; e) proporţionalitatea; f) asumarea răspunderii“.

– articolul 212, alin. 1, lit. c, din Legea 98/2016 pe baza căruia s-a anulat licitația arată că: “autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului“;

– articolul 212, alin. 2, din Legea 98/2016 care a stat și el la baza anulării licitației arată că: “în sensul dispoziţiilor alin. (1) lit. c), prin încălcări ale prevederilor legale se înţelege situaţia în care, pe parcursul procedurii de atribuire, se constată erori sau omisiuni, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (2)“.

Așadar, incompetența administrației Alin Nica face ca momentan nici măcar studiul de fezabilitate aferent acestei investiții să nu poată fi demarat, atunci cum ne putem gândi că s-ar putea realiza vreodată acest obiectiv?

Timișul la nivel european – sloganul de campanie al PNL Timiș în 2020 – nu a ajuns nici măcar la un nivel de sat european, suntem tot la Dudeștii Noi. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole