Timișoara: monedă din argint cu tema Constantin Brâncuşi a fost lansată în circuitul numismatic de Banca Naţională – tirajul monedei din argint este de 5.000 piese și este dedicată Capitalei Culturale Europene –  preţul este de 547 de lei

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 26 ianuarie 2024, o monedă din argint cu tema Constantin Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale.

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă o parte din clădirea Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă portretul şi numele lui Constantin Brâncuşi şi anii între care a trăit ,,1876″, ,,1957″.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele din argint cu tema Constantin Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, deschisă în 30 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara (MNArT), în cadrul Programului Naţional Capitală Europeană a Culturii TM2023, s-a încheiat oficial, duminică, odată cu lansarea Monedei Omagiale de argint „Constantin Brâncuşi” a Băncii Naţionale a României (BNR).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent la eveniment, a afirmat că moneda este emisă într-un tiraj de 5.000 de exemplare şi are pe faţă portretul marelui artist, iar pe revers, clădirea Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Aceasta poate fi achiziţionată prin sucursalele BNR din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova şi Constanţa, la preţul de 547,40 lei, începând de marţi.

Întoarcerea acasă, acum, a lui Brâncuşi, prin această expoziţie superbă, drumul de la ‘românesc’ la ‘universal’ nu putea să nu atragă şi atenţia BNR şi să nu marcăm momentul prin colecţia noastră numismatică, extrem de bogată (…). Am înţeles de mult că simbolurile culturale sunt esenţiale pentru încrederea românilor în ei, încrederea noastră în noi înşine, ca naţie, în contextul european şi mondial în care trebuie să ne integrăm. Ne integrăm, dar ne păstrăm definiţiile noastre, în special pe cele culturale, iar Brâncuşi, prin puterea transcendentă a artei şi a personalităţii sale este o extraordinară sursă de inspiraţie, în acest sens. De aceea, prima bancnotă tipărită după 1989 (1991) îl avea pe Brâncuşi pe faţa bancnotei, am găzduit ‘Cuminţenia Pământului’ în Holul de Marmură al BNR pentru şase luni, în speranţa că subscripţia publică din 2016 ar fi putut duce la achiziţia operei (…). Nu puteam să nu marcăm acest moment fără a completa şi numismatic acest eveniment„, a declarat Mugur Isărescu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole