Timișoara 2023 – capitala culturală prin ruine – noua modă expozițională pusă în practică de Consiliul Județean – timișorenii așteptați cu ziduri scorojite și miros de mucegai la Castelul Huniade

Cazarma U, o ruină privată, aflată chiar în centrul Timișoarei găzduiește timp de șapte luni, între 4 mai și 30 noiembrie 2023, expoziția “după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după“ aduce în Capitala Culturală Europeană peste 70 de artiști relevanți pentru toate formele sculpturii, patru expoziții de artă contemporană permanente și alte patru invitate și va cuprinde întâlniri, dezbateri și programe educative.

Prin acest eveniment a fost consolidat în mentalul colectiv un nou model cultural, expoziții în și printre ruine, vândut publicului larg ca o nouă modă, pe care toată lumea trebuie să o savureze cu poftă.

Nu se mai întrebă nimeni dacă siguranța participanților nu este pusă în pericol printre aceste ruine, nici chiar participanții, dacă există aviz la incendiu, dacă nu există posibilitatea să le cadă o cărămidă în cap sau alte prostii prevăzute de lege. Merge și așa, că doar nu e momentul să stricăm Capitala și interesele jucătorilor privați lipitori la stat.

Dar, pentru că ruina privată nu era suficientă, a fost băgată în joc și o ruină de stat, Castelul Huniade, al Consiliului Județean, instituție care pentru a ascunde starea deplorabilă în care se află, a plătit învelirea obiectivului într-un mesh care a costat 250.000 de lei, din care doar închirierea unei sechele a costat 120.00 de lei. A fost realizat de o “firmă de casă“ a Consiliului Județean, Constructim SA, abonată la contracte pe bani publici, mai mari sau mai mici, după posibilități.

Astfel, timișoreni sunt chemați săptămâna viitoare la o expoziție într-una dintre sălile Castelului Huniade, pentru a vedea ruina cu ochii lor, pentru a simți pe viu mirosul de mucegai și pentru a admira pereții scorojiți ai celei mai vechi clădiri din Timișoara.

Publicul va avea acces doar în Sala de Marmură, care va găzdui o expoziție din cadrul Bienalei Art Encounters, se arată într-un anunț al CJ Timiș.

Recent, Consiliul Județean, care are nevoie de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea completă a Castelului Huniade, a blocat modernizarea obiectivului pe termen nelimitat, așa cum puteți citi AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole