Timișoara: film documentar dedicat legendarei trupe rock Pro Musica care aniversează 50 de ani – piesa “Timişoara“ este imnul oficial al municipiului

Legendara formaţie de muzică rock timişoreană Pro Musica şi Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei vor realiza un film intitulat provizoriu „Pro Musica 5.0”, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la lansarea trupei.

Pro Musica este formaţia care a lansat pe 20 decembrie 1989 melodia care a inundat străzile Timişoarei în acele zile, „Timişoara, Timişoara” şi care a devenit în 2015 imnul oficial al municipiului.

Este un proiect pentru patrimoniul spiritual, intelectual şi cultural al oraşului. Vrem să recuperăm memoria vie a acestui oraş prin realizarea unor filme, iar un reper este Pro Musica, cea care anul acesta a împlinit 50 de ani. Pe 15 ianuarie 1973, primul lor concert a fost prezentat pe scena Liceului Pedagogic din Timişoara. (…). Este trupa legendară timişoreană care prin muzica sa a intrat în posteritate. Vrem să punem bazele unei biblioteci muzicale în care, cu ajutorul tehnologiei digitale, se pot păstra interviuri, partiturile, spectacolele şi piesele pe care generaţiile viitoare să poată face cercetare pe un curent muzical devenit astăzi clasic. În 18 decembrie 2015, piesa ‘Timişoara’ a grupului Pro Musica (muzica scrisă de Ilie Stepan pe textul lui Marian Odangiu) a devenit imnul oficial al municipiului Timişoara, printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Ne-am propus ca perioada de implementare a acestui proiect să fie de 10 luni„, a detaliat preşedintele Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, Ilie Sârbu, care este şi producător general al filmului, luni, într-o conferinţă de presă.

La întâlnirea cu jurnaliştii au participat Ilie Stepan, liderul grupului Pro Musica, Doru Eugen Iosif, şi o parte dintre realizatorii filmului, respectiv regizorul Gheorghe Şfaiţer, asistent de regie Vlad Doboş, Marian Odangiu (autorul scenariului), Valentin Beleiu, editor de imagine, şi Aurelian Scorobete, care se ocupă de grafica cinetică.

Filmul va fi un documentar artistic-muzical cu elemente de docu-dramă şi are ca temă istoria prezenţei grupului timişorean Pro Musica în spaţiul culturii române de-a lungul unei jumătăţi de secol.

Proiectul se întemeiază, în principal, pe evocările, confesiunile şi opiniile principalilor componenţi ai grupului, filmate în anul 2023, cu o abordare retrospectivă. La acestea se adaugă reconstituirile teatralizate cu actori (docu-drama), părerile şi mărturiile unor muzicieni care s-au integrat într-un moment sau altul în grup, colaboratori, intelectuali, personalităţi sau simpli iubitori şi admiratori ai formaţiei, susţinute de un bogat suport sonor şi vizual, secvenţe de arhivă din concertele grupului şi/sau din afara lor, fotografii, videoclipuri, afişe, cataloage, pliante, documente etc.

Principalele repere ale scenariului se referă la cele cinci etape esenţiale din istoria grupului, respectiv etapa folk (opera folk „Creanga de cireş” şi piesa „Glossa”), etapa rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic („Zările gri”, „Poarta de foc” etc.), etapa rockului baroc (opera „Introducere într-un concert baroc”), etapa cu ample reverberaţii a piesei „Timişoara” şi etapa marilor concerte de sinteză ale grupului.

Ilie Sârbu a subliniat că un loc important în economia scenariului îl ocupă consemnarea premierelor absolute ale grupului, în context muzical, cultural naţional şi internaţional.

Astfel, Pro Musica înseamnă prima operă folk din istoria muzicii româneşti; primul concert rock organizat în România într-un spital de psihiatrie; participare la toate cele nouă ediţii ale Festivalului „Tim Rock”; singura trupă rock din România a cărei lucrare în versiune scenică a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisă; primii muzicieni, componenţi ai grupului Pro Musica, ce au cântat în public, în faţa a peste 100.000 de manifestanţi, împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu (când dictatorul era la acea dată, încă, la putere), în primul oraş liber din România (20 decembrie 1989).

De asemenea, Pro Musica a fost prima trupă rock a cărei compoziţie (piesa „Timişoara”) a devenit, prin Hotărâre de Consiliu Local, imn oficial al unui municipiu mare (Timişoara); piesa „Timişoara” este primul disc single privat apărut în România; cvadruplul album Stepan Project „Lumina” este primul DVD muzical produs în România care are ca normă de sunet şi Dolby Surround 5.1. Totodată, Pro Musica a dat primul concert rock în aer liber susţinut vreodată în Estul Europei, de o maximă complexitate, într-un penitenciar din Europa de Est.

Timișoara: trei zile de senzație la evenimentul de închidere a Capitalei Culturale Europene între 7 și 10 decembrie – concerte și performance-uri în cinci locații emblematice ale orașului

Primăria Timișoara că invită la 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ a unui an excepțional pentru Timișoara, 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑. “După aproape un an, în care am purtat acest titlu…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole