Timișoara: Consiliul Local a aprobat regulamentul pentru conservarea urmelor Revoluției din decembrie 89 – cu scopul de prevenire a ștergerii urmelor istorice

Consiliul Local Timișoara a aprobat ”Regulamentul de intervenție cu privire la reabilitarea fațadelor clădirilor care prezintă urme ale Revoluției din decembrie 1989 în Municipiul Timișoara”.

Concret, noul regulament are ca scop prevenirea ștergerii urmelor istorice ale Revoluției în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a clădirilor monument istoric sau din zone protejate.

“Povestea Revoluției nu trăiește doar în memoria colectivă, ci este scrisă și pe zidurile orașului, prin urmele de gloanțe. Este obligația noastră să ne asigurăm că aceste urme sunt conservate și rămân mărturie a evenimentelor din Decembrie 1989”, a declarat Răzvan Negrișanu, consilier local și inițiator al acestui proiect.

Soluțiile de protecție și de punere în valoare a urmelor istorice ale Revoluției vor veni din partea proiectanților, esențial fiind ca aceștia să trateze cu respect și grijă urmele de gloanțe care amintesc de momentele fierbinți din decembrie 1989.

Conform noului regulament, Primăria Municipiului Timișoara va institui un Registru al urmelor Revoluției din decembrie 1989, care va cuprinde toate fațadele cu urme de gloanțe din oraș.

Pe scurt, acestea sunt prevederile noului regulament:

✔️Deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.

✔️Deținătorii au obligația să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (D.T.A.C.) un material fotografic exhaustiv cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.

✔️Proiectul va cuprinde  soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe/alte proiectile, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură.

✔️Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989.

✔️Intervențiile de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament cu prezervarea urmelor istorice de gloanțe/alte proiectile din revoluția din decembrie 1989 pentru cladirile clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se avizează de către Direcția Județeană de Cultură.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole