Timișoara 2023 – Teatrul Auăleu prezintă spectacolul Miorița la Viena – o adaptare hipnotizantă a celei mai semnificative opere populare românești

Comunicat de presă: „Auăleu” prezintă spectacolul Miorița la Viena

Institutul Cultural Român de la Viena continuă seria de evenimente dedicate promovării Capitalei Europene a Culturii Timișoara 2023 cu spectacolul de teatru Miorița al companiei timișorene „Auăleu”.

Evenimentul are loc joi, 29 iunie, de la orele 20.30, în aer liber, în curtea interioară a Institutului de Romanistică al Universității din Viena.

Miorița – o adaptare hipnotizantă a celei mai semnificative opere populare românești. În balada cu peste o sută de versiuni, conflictul este centrat pe trei păstori, dintre care unul află de la o mioară că ceilalți intenționează să îl omoare și să îi ia turma. Adaptarea teatrală extrage balada din zona poetică și de folclor și o transpune la intersecția a două medii: muzica contemporană și masca de teatru. Apelând la artiști de black metal (Sol Faur, ex-membru al Negură Bunget, în prezent membru al Dordeduh), percuționiști de operă și actori ai AUĂLEU Timișoara, proiectul non-verbal Miorița adaptează una din versiunile mai puțin cunoscute ale baladei, cea din Banat. În această versiune, victima renunță la lamentație, ia atitudine și se revoltă înainte de a fi asasinată. Omorul rămâne punctul de maximă tensiune, în legătură cu tema “mireasa lumii”, moartea fiind văzută ca o reîncorporare a trupului în natură.

Distribuția: Ionuț Marian Pîrvulescu, Ioan Codrea, Armand Iftode, Cristian Popescu, Norbert Lovasz, Ovidiu Mihăiță, Christine Cizmaș.

„Veniți mulți, locuri puține”, este un motto care definește perfect Auăleu. Înființat în 2005, este unul dintre puținele teatre independente din România. În cei 18 ani de existență, trupa a jucat în case părăsite, bodegi, cluburi, beciuri, sub poduri, în corturi militare, piețe, hoteluri, scene improvizate, parcuri și s-a impus ca un actor cultural din orașul de pe Bega, recunoscut ca atare pe plan național și internațional.

Prezentarea spectacolului Miorița la Viena este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Institutul de Romanistică al Universității din Viena.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole