Timișoara 2023 – expoziție la Cazarma U – Nopți în Bengal cuprinde sculptură clasică și light-box, fotografie și artefacte naturale

Ultimele patru săptămâni ale proiectului după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după împlinesc, în spațiul Cazarmei U din Timișoara, promisiunea trecerii dincolo de limite a sculpturii.

Obiectul tridimensional își depășește condiția, iar diversele expresii individuale se materializează în producții artistice care urmăresc, pe lângă obiectul sculptural recunoscut ca atare, și extensii temporale, spațiale sau meta-spațiale ale acestuia.

Vă așteptăm vineri, 3 noiembrie 2023, ora 18,00 la vernisajul uneia dintre cele mai complexe expoziții găzduite de Cazarma U în acest an! Conceptul expoziției Nopți în Bengal: Imaginația romantizată a alterității pleacă de la renumita neînțelegere a scriitorului Mircea Eliade asupra culturii hinduse, pornind de la romanul Maitreyi – Bengal Nights. Curatoriată de croatul Josip Zanki, expoziția aduce împreună artiști din diverse colțuri ale lumii, abordând subiectul alterității și al relațiilor culturale complexe prin intermediul artei interdisciplinare, a instalațiilor sonore și a practicilor artistice participative. Este o oportunitate de a explora modul în care două culturi – America Latină și Europa de Est/Centrală – pot comunica și se pot înțelege reciproc, așa cum au făcut și Eliade și Devi în timpul relației lor complexe“, arată organizatorii.

Sorina Jecza: “Propunerea curatorului croat Josip Zanki aduce în spațiul Cazarmei U reflecția asupra raportului dintre spațiul imaginar și cel natural și învestește sculptura cu rolul de mediu extins. Practica sculpturii este folosită în multiple forme, are un proteism care îi împinge limitele în varii direcții. Obiectul tridimensional și-a depășit condiția sau limitele, iar diversele expresii individuale se materializează în producții artistice care urmăresc, pe lângă obiectul sculptural recunoscut ca atare, și extensii temporale, spațiale sau meta-spațiale ale acestuia. Prin urmare, se referă la interferența sculpturii cu forme de expresie precum intervenția asupra spațiului ambiental, instalația de tip site-specific, intervențiile de tip Land Art sau performance-ul. Evenimentul poate fi primit ca o sinteză a diferitelor argumente folosite punctual pe parcursul celor șapte luni de expunere.”

Expoziția este organizată în trei părți ce vor fi împărțite pe teme și instalate în trei încăperi diferite de la parterul Cazărmii U: „Body and Trauma” cuprinde sculptură clasică și light-box, video, sound work sau cabinet de curiozități; „Landscape as Culturalised Space ” cuprinde fotografie și fotografie documentară și „Image of the Other” bazat pe artefacte naturale. Lucrările sunt semnate de artiștii mexicani Manolo Cocho, Leonardo Martinez, Daniela Leyva, artistul peruan Alejandra Gutierrez Ballón, artistul columbian Esneider Gamboa Burbano, artiștii croați Bojan Gagić și Ivan Fijolić, artistul austriac Luise Kloos și artiștii români Larisa Crunțeanu și Megan Dominescu.

La vernisajul ce va avea loc vineri, 3 noiembrie, ora 18,00 și–au confirmat până acum prezența artiștii mexicani Daniela Leyva și Leonardo Martinez.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitare între 3 și 30 noiembrie, în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, între orele 14:00 și 18:00. În plus, se pot programa vizite în avans pentru grupuri organizate în zilele de miercuri și joi.

Intrarea este gratuită.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole