Timișoara 2023 – laureatul premiului Nobel pentru Chimie, Jean-Marie Lehn, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie (1987), Jean-Marie Lehn, a devenit, marţi, Doctor Honoris Causa Scientarum al Universităţii de Vest Timişoara (UVT).

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a arătat că în acest an al programului Capitala Culturală Europeană, cele 11 facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior timişorean încearcă să ofere în mod constant recunoaştere unor nume importante ale lumii ştiinţifice, culturale, artistice, economice, sociale şi politice, aducând în lumina reflectoarelor modele valoroase pentru generaţiile viitoare.

Timp de câteva decenii, oamenii au perceput un decalaj între mediul academic şi comunitate, deoarece adesea este dificil de comunicat impactul imediat al cercetării academice (…) Universităţile ar trebui privite ca poli de stabilitate, locuri care pot aduna energii care ne vor permite să facem faţă unui viitor pe care nimeni nu-l mai poate prevedea. Prin urmare, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că astăzi onorăm o persoană specială, care înţelege pe deplin dinamismul lumii noastre de astăzi şi ne face să vedem ştiinţa ca pe un univers nelimitat, în care singurele limite sunt cele autoimpuse, care ar trebui uitate. Profesorul Jean-Marie Lehn este un nume care nu mai are nevoie de introducere în lumea chimiei şi nu numai. Acesta nu a acceptat niciodată să-şi conducă cercetările după constrângerile unor reguli impuse; el a depăşit limitele pe care mulţi cercetători şi le stabilesc în munca lor. Munca lui l-a condus către zone noi, neaccesate până atunci. A creat un nou domeniu al chimiei, cel al chimiei supramoleculare, deschizând o nouă uşă pentru toţi chimiştii lumii. Cercetările sale au contribuit la acest domeniu, conducând la ştiinţa matură de astăzi şi i-au adus cea mai dorită recunoaştere din lume, Premiul Nobel„, a afirmat rectorul Marilen Pirtea.

Proaspătul membru al comunităţii academice a UVT, Jean-Marie Lehn, a subliniat în cuvântul său că a avut o serie de colegi români foarte talentaţi, care au contribuit semnificativ la munca de cercetare în chimie şi au fost foarte activi atât în universităţile lor de origine, cât şi în întreaga lume.

Prin această diplomă onorifică, UVT recunoaşte, de asemenea, rolul ştiinţei şi în special vitalitatea unui anumit domeniu, domeniul meu de activitate, Chimia. Chimia joacă un rol central în rândul ştiinţelor naturii şi în cunoaştere, prin importanţa sa economică şi prin prezenţa sa permanentă în viaţa noastră cotidiană (…) Prin obiectele sale, molecula şi materia, chimia îşi exprimă creativitatea. Are puterea de a produce molecule şi materiale noi, cu proprietăţi noi. Noi, într-adevăr, pentru că nu existau înainte de a fi create prin rearanjarea atomilor în combinaţii şi structuri inedite şi infinit de variate. (…). Este domeniul relaţiilor intermoleculare, un fel de sociologie moleculară, în care interacţiunile definesc comportamentul populaţiilor de molecule. Chimia supramoleculară se străduieşte să obţină un control sporit asupra structurilor şi funcţiilor ansamblurilor şi materialelor supramoleculare„, a afirmat profesorul Jean-Marie Lehn.

Cuvântul de Laudatio a fost rostit de Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei.

Profesorul Jean-Marie Lehn, în vârstă de 83 de ani, este şi membru onorific al Academiei Române din 1993. A obţinut în anul 1987 Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Donald Cram şi Charles Pedersen, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor.

Decernarea titlului de DHCS profesorului Jean-Marie Lehn face parte dintr-o serie de evenimente organizate de UVT în cadrul manifestării SMART Diaspora 2023, care se desfăşoară în perioada 10-13 aprilie, la Timişoara.

Am definit Conferinţa SMART Diaspora România ca fiind conferinţa inteligenţei româneşti; discutăm despre inteligenţa din România, din Diaspora şi din Republica Moldova, care reuneşte aici peste 1.000 de participanţi, din care 400 sunt din afara graniţelor ţării. În cadrul conferinţei l-am avut pe laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, pe care l-am captat în comunitatea academică a UVT, prin acordarea acestui titlu de DHCS. La prezenta conferinţă am văzut o dorinţă mai mare a cercetătorilor, faţă de ediţia precedentă din 2016, care a avut loc tot la Timişoara, de a aduce valoare adăugată României. Din partea autorităţilor am văzut, de asemenea, dorinţa de implicare, de finanţare a proiectelor şi de conştientizare că fără inovare-cercetare şi fără aceste minţi luminate ale României, ţara noastră nu poate progresa„, a mai spus rectorul Marilen Pirtea.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole