Timișoara 2023 – concert pe râul Bega, Lavanda Fest în Piața Operei sau expoziţie etnografică de ceramică, ţesături, port și podoabe

E august şi vacanţă, iar Capitala Culturală Europeană TM 2023 vine în acest weekend cu multă muzică, concerte, un raliu pentru pasionaţii de cai putere, în timp ce centrul Timişoarei se colorează în mov şi se umple de parfum, pentru că are loc un festival la care lavanda este personajul principal.

Cei care doresc se pot alătura echipei care lucrează la restaurarea unui monument istoric, Sinagoga Cetate prinde culoare într-o expoziţie-întoarcere acasă a unei timişorence plecate de şase decenii, iar la MV sci art natura face din nou spectacol.

Vineri, între orele 10.00 – 18.00, în Parcul Regina Maria (Coronini) se va reconstitui în public, împreună cu meşteri dulgheri, elemente arse din structura bisericii de la Povergina, folosind tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului. Atelierele sunt participative şi doresc să contribuie la educarea tip hands-on a publicului larg.

*

Concert pe râul Bega este o invitaţie adresată iubitorilor de muzică, la Baroque Watermusic, pentru vineri, de la ora 17.00, în Parcul Copiilor. Concertul este realizat cu instrumente muzicale şi costume de epocă, pe o ambarcaţiune amenajată în stil baroc, care va naviga pe râul Bega, în timp ce publicul de pe faleze va însoţi corabia muzicală.

Instrumentiştii sunt muzicieni profesionişti din România, Ungaria şi Elveţia, care vor susţine concertul alături de soprana Narcisa Brumar de la Opera Naţională Română Timişoara.

*

Casa Tineretului din Timişoara devine, de vineri de la ora 19.00, locul de întâlnire a unor noi „Confluenţe”, până în 13 august, prin care echipa Unfold Motion deschide poarta, în premieră, unei călătorii complexe prin straturile etnice care îmbogăţesc spiritul oraşului Timişoara. Ultima seară programează spectacolul de la ora 19.30, în Piaţa Sfântul Gheorghe din municipiu.

Proiectul „Confluenţe” aduce împreună dansul contemporan şi dansul popular, ca punct de întâlnire al minorităţilor conlocuitoare din Timişoara, în primul rând prin dans, apoi prin dialog, costume şi tradiţii.

Echipa artistică îşi doreşte să creeze un context de conştientizare a bogăţiei multietnice din Timişoara pentru locuitorii oraşului, prin intermediul întâlnirii dintre forme de expresie tradiţionale abordate prin mijloace artistice actuale.

*

Piaţa Operei/Victoriei din Timişoara se îmbracă în mov, pentru patru zile (12 – 15 august), între orele 10.00 – 21.00, când parfumul de lavandă ajunge aduce pentru prima dată în Capitala Europeană a Culturii festivalul „Lavanda Fest”.

Sub deviza #cumparatidelaromani, „Lavanda Fest” vă invită să cunoaşteţi producători de lavandă şi artizani creativi din toată ţara. Prin produsele specifice festivalului, se va crea un „lan mov urban” plin de miresme, cu o mulţime de flori proaspete de lavandă, prin produsele create din lavandă aduse de peste 50 de producători.

*

Pe lângă aceste evenimente în premieră, Capitala Europeană a Culturii TM2023 are şi oferta expoziţională obişnuită din Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional al Banatului şi Muzeul Satului Bănăţean, deschise între orele 10.00 – 18.00, cu excepţia zilei de luni.

Muzeul Naţional de Artă ne aduce în atenţie expoziţiile „Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuţiu. A retrospective”; „Timişoara – portretul unui oraş”; „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”; „Personalităţi din Banat”; „Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească”; „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia „Corneliu Baba”; „Laborator restaurare-conservare”.

Muzeul Naţional al Banatului invită publicul la expoziţiile permanente sau temporare: „Ştefan Popa Popa’s”, „Istoria militară a Banatului”, „Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele sublimei Porţi”; „Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal”; „Arta şi Arhetipurile Epocii de Gheaţă” (ultima, în Castelul Huniade, Sala de marmură).

Muzeul Satului Bănăţean deschide larg porţile pentru expoziţia etnografică permanentă – ceramică, ţesături, port, podoabe şi expoziţie foto-documentară „Danube women stories”.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole