Timișoara 2023 – chitaristul Steve Hackett, fost membru al trupei Genesis alături de Phil Collins, va susține un concert pe 20 iunie în Parcul Rozelor – prețul biletului este 75 de lei

Chitaristul Steve Hackett, membru al celebrei trupe Genesis, este cel mai important artist rock care vizitează Timişoara, în anul în care oraşul este Capitală Europeană a Culturii. El va susţine un concert în Parcul Rozelor marţi, 20 iunie, de la ora 20.00.

Muzician extrem de talentat şi inovator, Steve Hackett a făcut parte din formula clasică Genesis, alături de Peter Gabriel şi Phil Collins. Datorită versatilităţii sale extraordinare, atât în interpretarea chitarei electrice, cât şi în compoziţie, el include, în creaţia sa, influenţe din jazz, world music şi blues. Remarcabile sunt, însă, şi albumele sale de muzică clasică, care cuprind interpretări ale unor piese semnate de compozitori de la Bach la Satie, compoziţii proprii de chitară acustică, care au câştigat admiraţia lui Yehudi Menuhin, precum şi albume de chitară/orchestră, ca „A Midsummer Night’s Dream”, înregistrat cu Royal Philharmonic. Cu Genesis, Steve Hackett a trăit momente memorabile, remarcându-se prin sensibilitatea sunetului său acustic pe „Horizons” şi „Blood on the Rooftops”, dar şi prin solourile dramatice de chitară rock, de pe „Firth of Fifth” şi „Fountain of Salmacis”. Pe măsură ce s-a angajat în cariera solo, şi-a împins limitele muzicale în zone interesante, inventând noi sunete şi tehnici. La mijlocul anilor ’80 a scos un single de succes, „Cell 151”, şi a format supergrupul GTR, împreună cu Steve Howe, care a avut mare succes în America”, se precizează într-un comunicat de presă, de joi, al Casei de Cultură Timişoara.

În concertul de la Timişoara, artistul va cânta acompaniat de trupa Djabe, cea mai spectaculoasă formaţie de jazz/world fusion din Ungaria, înfiinţată în urmă cu 26 de ani şi câştigătoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Muzica lor unică împleteşte elemente de jazz cu diverse elemente din muzica maghiară şi cea universală. Principalul compozitor al trupei este Tamás Barabás, cel mai virtuoz chitarist bas maghiar. Fondatorul şi celălalt compozitor al trupei este Attila Égerházi, chitarist şi lider, care compune liber, prin combinarea stilurilor şi instrumentelor. La tobe se află Péter Kaszás, instrumentist apreciat pe plan internaţional, laureat al premiului „Artisjus” şi nominalizat la premiile „Grammy”, timp de 10 ani, toboşarul trupei lui Al Di Meola, „World Sinfonia”. Trompetistul Áron Koós-Hutás, multiplu premiat, este membru permanent Djabe din 2016. În fine, clăparul Zoltán Bubenyák a cântat de-a lungul carierei sale alături de artişti excepţionali ai jazzului maghiar şi străin”, precizează sursa citată.

Concertul va fi deschis de grupul timişorean VanDerCris, condus de Horea Crişovan.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, ca parte a programului „Îndrăzneşte!/Dare!”, componentă „Timişoara, Capitală Europeană a Culturii”.

Preţul biletului este 75 de lei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole