Timișoara: vernisaj al expoziției Gernik Art la Galeria Brăteanu – microrecital al reputatei interprete Alina Jais – Gârnic este centrul coloniilor cehe din Banat

Timișorenii sunt invitați la deschiderea expoziției colective ce reunește pe simezele Galeriei Brăteanu lucrările realizate pe parcursul ediției a XXII-a a Taberei de creație şi documentare Gernik Art Camp desfăşurată în perioada 31august-7 septembrie 2024, în comuna Gârnic din județul Caraș-Severin.

Vernisajul va avea loc joi, 31 octombrie la ora 18:00 şi va fi deschis cu un microrecital al reputatei interprete Alina Jais. 

’’Despre această ediție, în prefața catalogului Ovidiu Justinianu remarca: Gernik Art Camp a adus laolaltă nu doar artiști vizuali importanți din întreaga lume ci și viziuni , stiluri și tehnici de realizare a operei de artă dintre cele mai diverse. Impresia de suprimare a timpului într-un spațiu ce indeamnă la reverie și la regăsirea cu sinele , alături de tematica diversă, crează o atmosferă amplă, mistică , o stare metafizică ce relevă perenitatea artei in contrast cu efemeritatea artistului. Cea de-a  22- a ediție a taberei de creație a unit  artiști vizuali din Slovacia, Serbia, Kosovo, Macedonia de Nord, Franța, Ucraina și România. Artiștii prezenți : Jaroslav Čech, Lari Ștefania Chindriş, Duska, Igor Grandić, Ganna Kriukova, Miloš Milosavljević, Jelena Nikolić, Ljubisa Nikolić, Oksana Popinova, Filip Ristić, Amálka Ĺudmila Valenčikova, Marina Cvetanovska-Martinovska, Aleksandar Vecerinović, Leonora Yakimaschcenko și Costin Brăteanu (curatorul evenimentului) au realizat lucrări în care personalitatea și temperamentul artistic au rezonat cu un spațiu atemporal, mitic’’, arată organizatorii.

Lucările au un impact emoțional profund, fie prin folosirea distinctă și viguroasă a culorii , formei sau a compoziției, fie prin găsirea unor modalități radicale de expresie ce forțează limbajul artistic dincolo de limite, oferind operei de artă substanță, corporalitate și posibilitatea de a transmite propria sa poveste. Operele realizate în cadrul taberei fie că sunt picturi, lucrări grafice sau sculpturi pun privitorul  într-o poziție introspectivă standardizată doar de propriile sale dileme existențiale, pentru că mesajul artistic face ca fiecare din noi să re-evaluăm constant relația cu timpul și înțelesurile profunde ale existenței.

La cuvântul de deschidere, organizatorul evenimentului, Gabriel Lungu, curatorul proiectului Costin Brăteanu şi criticul Ovidiu Justinianu vor vorbi despre lucrările realizate cât şi despre cea mai mare colectivitate cehească‚ ’’centrul coloniilor cehe din Banat” Gârnicul, situat pe valea Kameniței din Jud. Caraş-Severin.

Galeria Brăteanu este situată în Timişoara pe Strada Lucian Blaga, la Nr. 8.

Festivalul Bega Bulevard începe pe 18 septembrie

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că programul evenimentului. “„Sticluța”, spectacol cu tematică ecologică, pentru copii, sâmbătă, la 10:30 și 12:30, cu Asociația Teatru pentru Tine, la Aquapic –…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole