Timiș: peste 95% din străzile și ulițele județului au iluminat stradal

Un amplu studiu al SavElectro, derulat pe o perioadă de trei luni, indică faptul că, în România, cheltuielile cu iluminatul public și cel al clădirilor administrative consumă cea mai mare parte a bugetelor pentru electricitate în toate unitățile administrativ-teritoriale. Indiferent de județ, aceste cheltuieli înseamnă cel puțin 80% din totalul cheltuielilor cu electricitatea.

Totodată, în doar 14 din 41 de județe iluminatul stradal de tip LED reprezintă cel puțin jumătate din totalul lămpilor stradale.

„Am descoperit că 90% din străzile și ulițele țării au iluminat stradal, de orice fel, dar sunt și localități unde lumina încă nu a ajuns peste tot. În cazul iluminatului stradal, aproximativ 42% din corpurile de iluminat stradal sunt de tip LED. Doar 27,55% din becurile și sursele de iluminat din clădirile administrate de primării sunt LED-uri. Primăriile care au investit în soluții de iluminat LED au avut o scădere a consumului de energie în medie de 34%. Deși există programe guvernamentale și europene de eficientizare a iluminatului public, ele nu sunt folosite la adevăratul lor potențial: doar 34% din primării au depus, în anul 2021, proiecte de atragere de fonduri pentru reabilitarea sau modernizarea iluminatului public. Doar una dintre primării a realizat anul trecut lucrări de modernizare sau reabilitare a iluminatului local“, arată realizatorii studiului.

Conform analizei județul Timiș se situează sub nivelul mediei naționale când vine vorba de utilizarea tehnologiei LED în iluminatul public.

– 95.5% din străzile și ulițele județului au iluminat stradal, de orice fel

– 18.5% din corpurile de iluminat stradal din județ sunt de tip LED

– 38.3% din becurile și sursele de iluminat din clădirile administrate de primării sunt LED-uri 

Cheltuielile cu electricitatea pentru iluminatul clădirilor administrative reprezintă aproximativ 22.2% din totalul cheltuielilor cu electricitatea pentru UAT-urile din Timiș.

Cheltuielile cu iluminatul public reprezintă 67.5% din totalul cheltuielilor cu electricitatea. Primăriile care au investit in soluții de iluminat cu LED au avut o scădere a consumului în medie de 36%. În 31% dintre UAT-uri se folosesc senzori(de mișcare, crepuscular sau telegestiune) pentru a controla funcționarea iluminatului stradal. 1 din 6 primării a realizat în 2021 lucrări de eficientizare a iluminatului local, mai arată studiul.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole