Timiș: peste 1.400 de refugiaţi vor fi găzduiți temporar – este vorba despre refugiaţii din Centrul de Tranzit Timişoara şi refugiaţii din Ucraina

Peste 1.400 de refugiaţi din vestul ţării vor fi asistaţi şi în anul 2024 de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) şi UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, în cadrul proiectului „Servicii asistenţă pentru refugiaţii din Centrul de Tranzit Timişoara şi refugiaţii din Ucraina în regiunea de Vest”.

Iniţiativa este finanţată de UNHCR şi implementată de echipa AIDRom care, pe întreg parcursul anului, se adresează nevoile refugiaţilor printr-o abordare triplă.

Prin prima axă de răspuns, echipa AIDRom acţionează pentru a asigura accesul la adăpost şi servicii de bază refugiaţilor evacuaţi în vederea relocării într-o ţară şi găzduiţi temporar, în tranzit, la Centrul de Tranzit de Urgenţă (CTU) din Timişoara. Cea de a doua direcţie a proiectului facilitează accesul la informaţii şi oferă consiliere juridică şi îndrumare pentru servicii sociale pentru refugiaţii ucraineni stabiliţi în Timişoara, Arad şi Oradea strămutaţi în partea de vest a României (Timişoara, Arad şi Oradea), arată un comunicat de presă.

Proiectul are şi o componentă distinctivă în peisajul susţinerii refugiaţilor vulnerabili din ţara noastră, prin care se acordă ajutor financiar de urgenţă pentru refugiaţi din Ucraina sau din alte ţări, indiferent de zona de unde se află. Aceştia pot primi rapid articolele de primă necesitate şi alte nevoi urgente.

Proiectul derulat în parteneriat cu UNHCR are trei axe prin care echipa AIDRom ajută şi asigură un răspuns eficient la complexitatea nevoilor refugiaţilor. Pentru a putea oferi suportul necesar celor aproximativ 1.400 de oameni evacuaţi sau strămutaţi din calea conflictelor armate vom colabora îndeaproape cu colegi din UNHCR, din CTU Timişoara, cu parteneri şi instituţii publice locale. Sperăm ca în efortul nostru de a ajuta persoanele foarte vulnerabile să ni se alăture toţi reprezentanţii societăţii civile care identifică persoane foarte vulnerabile pe care le putem ajuta şi care pot fi îndreptate către noi„, a declarat, citat în comunicatul de presă, secretarul executiv AIDRom, Zoltani Katalin.

Echipa AIDRom va asigura accesul la asistenţă şi servicii de bază, la adăposturi sigure şi condiţii de trai demne, precum şi acces la asistenţă medicală şi sprijin psiho-social.

Activităţile de asistenţă a refugiaţilor din Ucraina se vor desfăşura la Centrul Multifuncţional AIDRom din Timişoara, la Asociaţia Filantropia Oradea şi la Direcţia de Asistenţă Socială Arad. Totodată, AIDRom îşi propune să implice instituţiile şi autorităţile publice locale şi centrale cu responsabilităţi în domeniu: Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii, Direcţiile pentru Protecţia Copilului, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii relevante.

De la declanşarea războiului din Ucraina, ţara noastră a fost tranzitată de aproximativ 7,3 milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, dintre care peste 144.000 s-au stabilit temporar în România.

În martie 2022, UE a activat Directiva privind protecţia temporară, un sistem de urgenţă al UE utilizat în circumstanţe excepţionale în contextul unui aflux masiv pentru acordarea de protecţie imediată şi colectivă persoanelor strămutate şi pentru reducerea presiunii asupra sistemelor naţionale de azil ale ţărilor UE.

M 49 va opri și în stația Kaufland de la Dumbrăvița

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Societatea Metropolitană de Transport Timișoara (SMTT) a luat act de solicitarea Unității Administrativ Teritoriale Giarmata. În consecință, a dispus înființarea unei noi stații pe traseul…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole