De Sfântul Ilie, sâmbătă, 20 iulie, sunteți invitați în pădurile Făgetului, la Povergina.
“Și o să aveți ce auzi pentru că Asociația Biserici Înlemnite – cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și The King`s Foundation – continuă lucrările de reconstrucție a bisericii arse și desfășoară acolo Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale 2024. Meșteri fierari, calfe călătoare, în marea lor generozitate, ajută voluntar la realizarea cuielor manuale, balamalelor și a celorlalte elemente de feronerie de care este nevoie pentru reconstrucție și asta nu e tot. Cinci ateliere cu invitați din diferite colțuri ale pământului au ca scop reconstrucția bisericii arse: atelierul de dulgherie tradițională, unde se va finaliza șarpanta bisericii și se va realiza turnul clopotniță (exterior bisericii); atelierul de tâmplărie, unde se vor reconstitui vechile uși ale bisericii; atelierul de reinterpretare a arhitecturii tradiționale, unde se va realiza o structură pentru depozitarea lemnului ars, rămas în urma incendiului din 2015, care nu s-a mai putut folosi; atelierul de tencuieli tradiționale de pământ, unde se vor testa metode de conservare a unei porțiuni din tencuiala bisericii realizată în anii ”60 și atelierul de fierărie, unde, împreună cu fierarii invitați, se lucrează la forja meșterului Berbeca din Povergina“, arată organizatorii.
Asociația My Banat împreună cu localnicii pun pe masă patrimoniul cultural gastronomic al locului și vă invită să sărbătoriți alături de ei miezul verii.
“Supă de roșii, papricaș, sarmale în foi de varză dulce și prăjiturile Letiției din Bichigi vor fi pregătite pentru goștile sosite în sat. Sunteți bine-veniți, deci, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11,00, la Sărbătorile culinare de la Povergina. Un eveniment de cultură gastronomică locală în care sărbătorim vara și roadele sale, unde completăm imaginea satului cu detalii mai puțin știute din bucătăriile localnicilor. Veți putea culege plante de leac și îl veți putea întâlni pe apicultor pentru ca împreună – așa cum spune tradiția de Sfântul Ilie – să ne bucurăm de miere“, mai arată sursa citată.
Biserica de lemn din Povergina datează din 1783, iar istoria ridicării ei spune că un localnic pe nume Ion Medescu, găsind o comoară, a hotărât drept mulțumire să ridice o biserică de lemn în cimitirul satului. Distrusă de un incendiu în martie 2015, Biserica din Povergina are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și este, în prezent, monument istoric național.
Școala de vară de la Povergina se desfășoară în perioada 1 mai – 1 noiembrie 2024.
Parteneri sunt Arhiepiscopia Timişoarei, Mitropolia Banatului, Primăria Făget, Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAUT – Facultatea de arhitectură și urbanism timișoara) din cadrul Universității Politehnica Timișoara (U.P.T.), TVR Timisoara, AKADEMIE DER BLIDENDEN KUNSTE – WIEN (Academia Artelor Construite – Viena).