Scandalul finanțărilor culturale continuă la Consiliul Județean Timiș – reacția consilierului județean USR, Viviana Țecu, după ce artistul Răzvan Munteanu acuza administrația PNL: e mai rău decât pe vremea PSD-ului, mult mai rău

Buletin de Timișoara publica vineri, 24 martie, un amplu articol despre situația dramatică în care Consiliul Județean Timiș a adus mai multe festivaluri prin tăierea proiectelor de pe lista celor urmează să primească fonduri publice prin programul anual Agenda Culturală, redenumită pompos de administrația PNL-istă în TimCultura.

Doar că anul acesta comisia de selecție a proiectelor din cadrul CJ Timiș a făcut-o lată, drept urmare “un artist îi arătă fundul șefului PNL Timiș, Alin Nica, după ce festivalurile Rock la Mureș, ROD, Ceau Cinema sau Embargo Fest au fost lăsate fără bani de Consiliul Județean Timiș“, așa cum puteți citi în articolul din 24 martie.

Comisia care a evaluat proiectele culturale a fost condusă de Vasile Ciucuș, un politruc, care nu are nici în clin, nici în mânecă, cu actul cultural, fiind consilier personal al șefului CJ Timiș, Alin Nica, și care a catalogat evenimentele de mai sus ca fiind cu “zero valoare culturală sau artistică“, deși se desfășoară de o lungă perioadă de timp și au primit în trecut finanțare chiar de la CJ Timiș, atunci când aveau valoare artistică.

Comisia de evaluare a contestațiilor a fost condusă de Viorel Coifan, un alt consilier personal al șefului CJ Timiș, Alin Nica, ajuns la venerabila vârstă de 76 de ani, care spune totul despre echipa șefului administrației județene.

Astăzi, consilierul județean USR, Viviana Țecu, membru al Comisiei de selecție, care însă a lipsit de la lucrări din motive medicale, a declarat prin intermediul paginii de Facebook că va încerca să repare greșelile făcute de comisie.

La plenul de mâine voi încerca să repar alături de colegii mei această nedreptate făcută de Comisia de Evaluare. În anul Capitalei Culturale, timișenii merită mai mult. Am intrat în politică din convingere, bazându-mă pe principii sănătoase și pe corectitudine. Pentru mine, este important să acționez într-un mod integru, bazat pe onestitate și transparență.  Acum doi ani mi-am dorit foarte mult să fac parte din Comisia de Evaluare a proiectelor culturale din cadrul CJ Timiş, dorind să contribui cu ce pot la îmbunătățirea scenei culturale a județului nostru. Chiar dacă am aflat despre înființarea acestei comisii după ce acest lucru se întâmplase, am solicitat includerea mea în această comisie, ceea ce s-a şi întâmplat. Am fost membru în anul 2021 și în 2022, destul cât să îmi dau seama că orice aș face, nu aș avea cum să influențez ce părea deja stabilit. Deși am avut un rol limitat, am încercat să-mi fac treaba cu responsabilitate și integritate. Îmi este greu să înțeleg cum o comisie de evaluare formată teoretic, din oameni de cultură, poate considera că festivaluri cu tradiție și mii de participanți nu au nicio valoare culturală/ artistică, în timp ce proiecte mistico-religioase, aflate la prima sau a doua ediție, primesc punctaj maxim la valoarea culturală sau caracterul inovator. Am rămas cu impresia că a fost o extragere la loterie, nicidecum o reprezentare corectă a scenei culturale timişene. La începutul anului, am anunțat că nu mai doresc să fac parte din această comisie, tocmai pentru că nu îmi doream să mai fiu parte dintr-un sistem cu ale cărui valori nu mă identific. Cu toate acestea, am fost surprinsă să fiu chemată la vot. Situaţia medicală urgentă în care mă aflam m-a împiedicat să particip la şedinţe, dar chiar să aflu că încă fac parte din această comisie. În continuare, doresc să rămân alături de actorii culturali ai Timișului și îi încurajez să lupte pentru schimbare. Am fost şi rămân deschisă la dialog și focusată pe soluții reale și concrete. Am încredere că împreună, putem construi o societate mai justă și responsabilă“, a scris Viviana Țecu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, fostul șef al CJ Timiș, Călin Dobra, care spre deosebire de Alin Nica a acordat finanțare festivalurilor de mai sus, deși politic nu se situa de aceeași parte a principilor cu organizatorii respectivi, care erau “de dreapta“, a reacționat după anunțarea rezultatelor.

„Poftim, cultură!”, ar spune unii referindu-se la modul în care comisia din Consiliul Județean Timiș a analizat și punctat proiectele depuse de ONG-uri pentru obținerea de fonduri publice nerambursabile. Am urmărit concluziile și pot spune că regret că proiecte cu tradiție și impact național și internațional au fost caracterizate ca având „valoare culturală sau artistică – zero”, iar aici vorbesc de „Ceau Cinema” sau „Embargo Fest”.  Îmi amintesc o perioadă în care actuala administrație județeană urla dramatic că nu este transparentă procedura de selecție a proiectelor culturale care urmau să fie finanțate din bani publici. Nu văd nicio reacție în situația de față. Nici din fruntea județului, nici de la opinia publică. „Luați cultura și bagați-o în dubă”, par a spune acum. Vestea bună este că, și fără finanțarea publică nerambursabilă de la CJ Timiș, proiectele enumerate mai sus vor fi organizate, iar asta mă bucură!, a comentat Călin Dobra pe pagina sa de Facebook.

Tot astăzi, organizatorul Festivalului Embargo, exclus de la finanțare, Răzvan Munteanu, spune că nici măcar pauza din pandemia de Covid-19 nu a lovit evenimentul precum deciziile CJ Timiș.

2 ani(2019/2022) ne-a lovit furtuna, au mai fost si 2 ani de pandemie, dar cum ne-a lovit Consiliul Judetean Timis si comisile lor culturale, in anul de gratie 2023, nu ne-a lovit nimeni Cum sa primesti pentru Embargo Fest 2023 nota 0 la valoarea artistica, in timp ce evenimente no-name, facute peste noapte sunt notate cu 10? Nu suntem singuri, multe evenimente culturale si de traditie din oras si judet, au fost si ele notate cu 0, atentie in detrimentul altora. E mai rau decat pe vremea PSD-ului, mult mai rau!“, a declarat astăzi Răzvan Munteanu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole