Muzică populară la Muzeul Satului din Timișoara, cu ocazia celor 50 de ani de activitate. Urcă pe scenă astăzi – Vasile Conea, Camelia Miuțescu, Adi Bihoi, Ion Luca Jurjescu sau Daliana Tătar

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara marchează cinci decenii de activitate.

Cu această ocazie a fost pregătit și un spectacol folcloric cu începere de la ora 17:00.

Istoria Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara s-a născut din ideea înfiinţării unui muzeu etnografic în aer liber a lui Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean (928-1940), cunoscută personalitate culturală a Banatului. În anul 1928, a cerut municipalităţii acordul pentru a înfiinţa în curtea Castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci „de interes istoric şi artistic”, case ţărăneşti etc.

Dupa mai multe insistente din partea celor care i-au urmat la conducerea Muzeului Banatului (Marius Moga, Ioan Dihor), în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafaţă de teren, de lângă Pădurea Verde, pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Până în anul 2000, el a funcţionat ca secţie a Muzeului Banatului, după care a devenit instituţie separată, în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole