Timiș: angajații Direcției de Statistică au protestat pentru a 12-a zi consecutiv – nu vor mai colecta date privind prețurile de consum necesare pentru calculul ratei inflației – nu vor mai fi transmise răspunsuri la solicitările de date necesare pentru accesarea de fonduri europene

Angajații Direcției Regionale de Statistică Timișoara au continuat și astăzi protestul spontan, alături de toți colegii lor din țară și din București.

Este a 12a zi de protest. După două săptămâni de proteste faţă de nivelul inferior și discriminatoriu de salarizare al personalului Direcţiei Regionale de Statistică Timiş, perioadă în care decidenţii doar au analizat dar nu au luat nici o decizie în sensul soluţionării revendicărilor noastre, am hotarât că pe parcursul zilei de 12 decembrie, noi, salariații din cadrul directiei vom aplica greva prin exces de zel. NU vom mai colecta preţurile de consum necesare pentru calculul ratei inflaţiei, NU vom transmite preţurile din industrie, NU vom răspunde solicitărilor de date statistice necesare pentru accesarea de fonduri europene, niciun indicator statistic NU va putea fi calculat, deoarece NU vom asigura datele primare necesare. Dar, pe intreaga durata a timpului de lucru, salariatii vom studia metodologiile lucrarilor, vom face analize comparative a datelor si vom efectua activitati de documentare si analiza statistica“, se arată într-un comunicat de presă semnat de colectivul instituției.

Angajații acuză faptul că salariile nu au mai fost majorate de 5 ani.

Proiectul de OUG pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale care prevede majorarea salariilor doar pentru salariaţii din unităţile subordonate acestui minister, stipulează în Nota de fundamentare: „necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea”. Suntem salariați ai unei instituţii publice! Nici în cazul nostru NU ESTE RESPECTAT acest principiu! Salariile noastre sunt nemodificate de mai mult de 5 ani, rata inflaţiei în decursul ultimilor 5 ani a depăşit 40%, puterea de cumpărare și în cazul nostru este mult diminuată. E timpul ca Guvernul și Parlamentul României, să rezolve problema salarizării statisticienilor! Ne-am adresat prin scrisori deschise atât Prim Ministrului şi Preşedintelui României, cât şi Oficiului de Statistică al Uniunii Europene – EUROSTAT.  Suntem doar 1300 de oameni!“, mai arată sursa citată.

Luni, angajații Direcției de Statistică Timiș au oprit activitatea pe toată durata normală a zilei de muncă.

DUPA ZECE ZILE DE PROTEST SPONTAN, revendicarile noastre NU au fost solutionate. În acest moment, și-au asumat, prin semnatură, intenția de a opri lucrul  pentru o zi, aproximativ 900 de salariați din Direcțiile teritoriale de Statistică si sediul central al INS, ÎN SEMN DE PROTEST FAȚĂ DE NEPUNEREA ÎN APLICARE A MEMORANDUMULUI privind salarizarea în sistemul statistic.  Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Timiș! Nu vom mai asigura datele statistice necesare realizării Programului Statistic Naţional şi transmiterii la EUROSTAT! Revendicările salariaţilor DRS Timis (conform Memorandumului aprobat!) sunt: punerea in aplicare a Memorandumului aprobat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema ˵Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul I.N.S. si al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶ prin: stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DRS TIMIS la nivelul administrației publice centrale; majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DRS TIMIS“, a mai transmis sursa citată.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole