Strategii de dezvoltare a Timișoarei și regiunii, la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit vineri una dintre cele mai importante reuniuni ale Comitetului Director al UPT,  o structură înființată în premieră națională în 2012, formată din personalități proeminente ale mediului socio-economic regional. La întâlnire au participat reprezentanții conducerii Politehnicii timișorene, ai celor mai importante companii din zonă, oameni de cultură și doi dintre liderii administrației, invitați să se alăture Comitetului Director al UPT.

În debutul întâlnirii, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a făcut o scurtă prezentare a ceea ce este UPT astăzi: o universitate dinamică, aflată în plină schimbare a paradigmei de cultură organizațională, cu accent pe transparentizarea și digitalizarea activității, profesionalizarea leadership-ului prin cursuri specifice adresate celor cu funcții de conducere, o universitate cu peste 13000 de studenți, aflată pe un trend de creștere care poate fi menținut doar prin colaborarea întregii societăți, o universitate care a investit, în ultima perioadă, timp și resurse pentru creșterea numărului de proiecte în care este implicată, o universitate care definit recent o strategie de internaționalizare a activității, care are în derulare o serie de proiecte de investiții de anvergură. Politehnica are și unele nevoi, cea mai mare fiind aceea de a atrage cadre didactice, în special pentru domeniile tehnologiei de vârf, dar care și-a stabilit și o strategie pe termen mediu și lung ce are în prim-plan dezvoltarea orașului și a regiunii.

Președintele Comitetului Director al UPT, dr.ing. Dan Bedros, a subliniat necesitatea reorganizării activității Comitetului Director (ai cărui membrii gestionează circa 80.000 de locuri de muncă), dar și cea mai importantă realizare a acestei reuniuni – faptul că a jucat rolul de catalizator care a reușit să aducă la aceeași masă reprezentanții mediului economic, ai administrației și ai mediului academic, adică toți cei care pot juca un rol important în dezvoltarea regiunii. Dacă până acum Comitetul Director a avut un rol important în adaptarea programelor universitare la necesitățile mediului economic, acum poate contribui la definirea strategiilor de dezvoltare ale întregii zone, dar și de creștere a atractivității Timișoarei ca oraș.

În luările de cuvânt ale membrilor Comitetului Director s-a mai discutat despre o strategie comună privind creșterea atractivității Timișoarei ca oraș universitar, cultural, sportiv, o mai puternică implicare a UPT în proiectul Timișoara – capitală culturală europeană, încurajarea și întărirea antreprenoriatului, implicarea Politehnicii în stabilirea strategiei energetice a Timișoarei, elaborarea unor soluții de regenerare urbană de genul celei realizate de studenții UPT la baza Uszoda etc.

Caniculă până la finalul săptămânii

Revine canicula în vestul țării. ANM a anunțat că vor fi temperaturi de peste 35 de grade Celsius, până la finalul săptămânii. “Vremea se va încălzi până în cursul zilei…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole