Șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, îi atacă pe “gargaragiii de pe margine din PNL“: facem ceea ce strigă strada, nu ceea ce trebuie – draftul acela nu are nici o legătură cu realitatea

Șeful PSD Timiș și președinte interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, i-a criticat extrem de aspru pe partenerii de guvernare de la PNL pe tema opoziției față de măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvernul Marcel Ciolacu. 

Reacția lui Alfred Simonis poate fi pusă și pe seama protestelor vehemente din mediul online venite din partea unor PNL-iști care se opun măsurilor.

Întru-un interviu la RFI, Alfred Simonis consideră că “sunt foarte multe măsuri pe care statul român trebuie să le implementeze și slavă Domnului, dincolo de câțiva gargaragii de pe margine, din PNL, există acolo oameni responsabili care-și doresc să facă asta și slavă Domnului că fac parte din conducerea partidului, nu de pe margine, din conducerile trecute ale PNL”.

Reporter: “Unele măsuri au provocat revolta mediului de afaceri, care atrage atenția că multe firme care deja merg pe avarie fie se vor închide, fie vor trece la negru, caz în care și bugetul de stat va avea de suferit. Ce mesaj le transmiteți companiilor?“.

Alfred Simonis:Acuma, să nu ne așteptăm ca atunci când discuți despre o optimizare de tipul acesta, toată lumea să fie mulțumită. Oamenii de afaceri, marile companii au propriile societăți de lobby, propriile reacții, patronatele, evident, asta înseamnă. Faptul că premierul îi cheamă la negocieri, la discuții, pe cei direct interesați este un lucru extraordinar de bun, din punctul meu de vedere (…). Vorbim de microîntreprinderi, că am văzut acolo o mare supărare. Nu noi am pus în PNRR, pentru că în PNRR-ul pus de USR și de PNL este foarte clar prevăzut că din 2025, plafonul la microîntreprinderi scade la 60.000 de euro pe an. Faptul că noi încercăm, în urma unor discuții cu Comisia, prin creșterea acestui impozit de la 1% la 3%, 3% fiind până în 2022, iertați-mă, de ce colapsează companiile în 2024 pe un impozit de 3% care a existat până în 2022 (…). Nimeni nu ascultă nimic în țara în care nu mai poți să iei decizii, toată lumea are păreri și facem ceea ce strigă strada, nu ceea ce trebuie. România are nevoie de reforme în primul rând în aparatul bugetar, după aceea în sistemul privat și în public și în privat, pentru că nu se mai poate continua în ritmul acesta (…)“.

Reporter: “Păi, scuzați-mă și pe mine, aici e vechea strategie prin care partidele aflate la guvernare, în cazul de față PSD și PNL, aruncă în spațiul public anumite măsuri, pe surse, testează apele, după care vin și spun: nu noi, sunt informații pe surse, nu e nimic oficial. Tot de la dvs. vin aceste informații“.

Alfred Simonis:Draftul acela pe care l-ați văzut dvs. în presă nu are nici o legătură cu documentul despre care se discută în coaliția de guvernare. Asta ca să fie clar. Pe de altă parte, pe mine mă interesează foarte clar și asta va crea niște deranj, e adevărat, în societate, am văzut oameni care au protestat și au spus: avem nevoie de voucher de vacanță de 1.500 de lei, chiar dacă avem 30.000 de lei salariu“.

Întregul interviu AICI.

Zilele trecute, șeful PNL Timiș, Alin Nica, a criticat măsurile anunțate de Guvern.

Angajații din IT au reprezentat principalul motor al dezvoltării județului Timiș, și, în continuare, contribuie consistent la competitivitatea mediului de afaceri timișean. Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști va produce mai multe daune decât economii și va afecta deopotrivă universitățile de profil, angajatorii și angajații. Păstrez legătura cu mediul de afaceri și știu cât de importantă este predictibilitatea și siguranța în relația cu autoritățile statului. De exemplu, domeniul construcțiilor: nu poți spune în 2018 că este domeniu strategic pentru 10 ani, iar după doar cinci ani, să dai peste cap socotelile companiilor. Chiar dacă este o situație de criză, e periculos să alunecăm în socialism și să sacrificăm domeniile care produc. Sunt de acord cu reducerea cheltuielilor, însă propun să începem cu pensiile speciale, apoi restructurări masive în administrația centrală și în agențiile aferente. Și noi, aici, la nivel local vom restrânge cheltuielile, dar o vom face inteligent, fără să prejudiciem economia care funcționează. Voi susține în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, la nivel național, în cadrul negocierilor, și, public, acolo unde îmi va fi solicitat punctul de vedere, să păstrăm excepțiile fiscale din IT și să eliminăm pragul de 7.5% pentru cheltuielile cu activitățile culturale, sportive și cele specifice cultelor. Timișoara este Capitală Europeană a Culturii și cel mai bun exemplu că investițiile în cultură aduc turiști și generează creștere în domeniul turismului și HoReCa. Timișul trebuie să rămână liberal atât în gândire cât și în acțiune, solidar cu mediul de afaceri și alături de oamenii corecți care au muncit din greu pentru ceea ce au și care nu merită să fie supraimpozitați. Socialiștilor li se pare egoism dorința naturală a oamenilor care produc să păstreze mai mult din ce câștigă și, drept urmare, îi suprataxează. Oamenii politici de stânga au introdus toate excepțiile din Codul fiscal iar acum, cu maximă ipocrizie, dau vina pe cei exceptați că sunt privilegiați și trebuie sancționați. Principial, social democrații nu vor să dea libertatea alegerii celei mai potrivite modalități de organizare fiscală, iar celor care se descurcă în hățișul fiscal total nepredictibil, le impun constrângeri suplimentare. Prin plafonarea prețurilor, aceștia vor controlul economiei din partea statului, uitând că oferta și cererea stau la baza economiei de piață. În general vorbind, din păcate, socialiștilor nu le place libertatea de alegere pentru că s-ar putea să nu mai fie aleși!“, a spus la rândul său șeful PNL Timiș, Alin Nica.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole