Șeful CJ Timiș, Alin Nica, cheamă DNA, după ce la Jilava nu i-a răspuns nimeni la poartă

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat, marţi, că Primăria Municipiului Timişoara nu se poate prevala de cumpărarea certificatelor verzi pentru societatea Colterm aferente anului 2021, întrucât este acționar unic şi trebuie să asigure banii pentru funcţionarea serviciului public de termoficare, în caz contrar el considerând că DNA trebuie să se sesizeze.

Afirmaţia lui Alin Nica (PNL) vine după ce, luni, primarul Dominic Fritz (USR) a afirmat că „nu există obligaţia Primăriei Timişoara de a achiziţiona aceste certificate, ci este obligaţia Colterm”. „Tocmai acesta este motivul de ce Colterm este în insolvenţă acum. Este o problemă a tuturor, dar nu este obligaţia Primăriei”, a adăugat Fritz.

Anterior, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a lansat, un atac extrem de dur la adresa șefului CJ Timiș, Alin Nica, deja cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese. Vicepremierul a spus că dacă cineva bate la poartă la Jilava și nu știe cum să i se deschidă, nu e treaba sa, cu referire la recentele declarații făcute dintr-o excursie în Dubai de către Alin Nica, care a spus că a găsit investitor pentru dezvoltarea zonei cargo a Aeroportului Timișoara, doar că ministerul nu transferă terenul la CJ Timiș.

„Sunt foarte mirat de ultima declaraţie a primarului Fritz care spune, cu subiect şi predicat, că nu are de gând să cumpere certificate verzi pentru Colterm. Nu credeam că un om învestit cu încredere de cetăţeni (…) să arate atâta desconsiderare faţă de lege, pentru că nu e un moft, ci o prevedere legală foarte clară. Ce exemplu dă cu astfel de declaraţii, un astfel de primar, cetăţenilor, care ar putea să nu mai plătească impozite. Dacă primarul alege să nu respecte legea, de ce să o respecte ei? Câtă încredere poate să insufle furnizorilor Colterm să mai încheie contracte cu Colterm ştiind că primarul nu respectă legea?! De ce ar respecta Colterm prevederile contractului şi să îşi ţină angajamentele faţă de furnizori! Este total deplasată această luare de poziţie din partea primarului. Acum înţeleg de ce ne-am ales cu amenda record de anul trecut (21.000.000 de euro, n.r.) şi ne pregătim să luăm o nouă amendă dacă aceste certificate nu vor fi luate, îngropând această societate de termoficare şi condamnând populaţia Timişoarei la încă o iarnă în frig, în care şcolile, grădiniţele, spitalele din Timişoara să rămână în frig şi să fie închise din această cauză”, a afirmat Alin Nica.

El a adăugat că dacă poziţia primarului Fritz de a refuza achiziţionarea certificatelor verzi pentru Colterm va fi menţinută, aceasta ar însemna săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

„Dacă acest lucru se va confirma (refuzul de a cumpăra certificatele verzi pentru Colterm, n.r.), solicit instituţiilor abilitate, DNA, să se sesizeze şi să ia măsuri corespunzătoare, pentru că mi se pare că este instigare la abuz în serviciu şi acest lucru este foarte grav”, a afirmat preşedintele CJ, Alin Nica.

Liderul administraţiei judeţene a adăugat că deşi instituţia sa nu are obligaţii faţă de Colterm, luna trecută a semnat un memorandum de înţelegere cu cea mai mare companie din domeniul energetic de la nivel naţional, pentru construirea celei mai mari centrale electrice geotermale, una dintre cele mai mari din această parte a Europei, într-o comună periurbană Timişoarei.

„Noi (CJ, n.r.) discutăm cu cei de la Colterm pentru că produsul rezidual al acestei centrale electrice, apa geotermală, este căldură şi va putea suplini o parte importantă din efortul pe care îl face pentru a încălzi instituţiile publice şi cetăţenii. Am făcut lobby la Guvern să se aloce cea mai mare sumă care a fost oferită unei societăţi de termoficare. (…). Am solicitat primarului şi Primăriei să vină cu un plan pe termen mediu şi lung de scoatere din situaţia de criză în care se găseşte Colterm. Până azi n-am văzut niciun plan”, a mai afirmat Alin Nica.

Şi consilierul local liberal Adrian Lulciuc i-a cerut, joi, primarului municipiului Timişoara, Dominic Fritz, să angajeze imediat procedura de achiziţie a certificatelor verzi pentru emisiile de CO2 produse de compania locală de termoficare Colterm – aflată în insolvenţă, pentru a preveni repetarea situaţiei de anul trecut, întrucât termenul limită de cumpărare a acestora este 30 aprilie.

Consilierul local liberal a amintit că anul trecut Primăria Timişoara a primit o amendă de 21.000.000 de euro pentru neachiziţionarea certificatelor de mediu şi nici măcar până în prezent nu a achitat suma pentru 2020.

„Este de neînţeles de ce Dominic Fritz alege să îngroape oraşul în datorii pentru că, pur şi simplu, refuză să respecte normativele europene. Cumulul tuturor sumelor se va transforma într-o cifră astronomică pe care nimeni niciodată nu va mai avea cum să o acopere şi care va echivala cu falimentul Colterm. Până acum, Primăria Timişoara trebuie să plătească suma pentru certificatele din 2020, amenda de 21.000.000 de euro, dar şi certificatele pentru 2021, care ar costa aproximativ 11.200.000 de euro. Sper să nu ne aflăm în situaţia de a mai aduna o amendă, pentru că atunci chiar nimeni nu o să mai tolereze nimic din partea celor care conduc astăzi oraşul”, a detaliat Adrian Lulciuc. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole