România țară de tranzit pentru ucraineni. Timișenii se mobilizează pentru refugiați, dar jumătate din cei intrați au părăsit deja țara noastră

Paza bună trece primejdia rea! Așa ne spune mama sau bunica de când ne naștem și cu zicala asta în cap mergem pe stradă toată viața și pe baza ei unii i-au decizii.

Dar, de la paza bună la heirupism este cale lungă și uneori se apropie de limita prostiei.

De la ONG-uri la autorități publice toți sunt luați de valul creat de Facebook că acum ori niciodată trebuie ajutată Ucraina. Bineînțeles că trebuie ajutată, dar nu isteric, ci organizat, punctual și cu garanția că sprijinul, indiferent de natura sa, ajunge la cine chiar are nevoie și să nu fim în situația ca niște conserve de la un magazin din Făget să fie vândute de bișnițari către soldaților ruși din Harkov.  

Deja situația este scăpată de sub control și ce ne facem dacă peste o lună uranienii chiar vor avea nevoie de ajutor? Cine îl mai oferă? Ca orice isterie, bula se va închide, lumea se va plictisi, banii vor fi cheltuiți. Toți vor da năvală apoi la Guvern, tot isteric.

Mai mult decât atât, datele oficiale ale Guvernului României arată că jumătate dintre cei plecați din Ucraina doar au trecut pe la noi și au plecat. Cum unde? Ca și românii, și ucrainenii au o rudă care îngrijește un bătrân în Italia sau Austria sau o prietenă stabilită în Franța.

Punctual probabil că fiecare județ va avea refugiați, dar totul depinde de evoluția conflictului și de lungime sa. Dar ce să vezi, nu știm nimic de pe front. Dacă nu știm nimic de pe front, cum și cui să trimiți ajutoare? De ce nu știm nimic de pe front? Pentru că bunicii noștri au așteptat de-o viață americanii, deci ne-am născut, am crescut și vom muri cu această prejudecată.

În mod aberant într-un fel, tot mai multe redacții încep să urmărească presa rusă, pentru a putea echilibra avalanșa de știri îndoielnice cu care suntem bombardați de trei zile, deoarece aproape nimeni nu simte situația reală din Ucraina. Isteria nu aduce nimic productiv, iar datele de mai jos sunt extrem de relevante. Guvernul are datoria să facă apel la calm și luciditate.

Un număr de 25.000 de cetăţeni ucraineni se află pe teritoriul ţării noastre, iar 102 dintre aceştia au ales să solicite protecţia statului român, depunând cerere de azil, a informat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Potrivit datelor pe care le avem, până la miezul nopţii, sunt 47.000 de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră, dintre care 22.785 au ieşit deja. Aşadar, până la acest moment, de la izbucnirea conflictului generat de agresiunea militară rusă din Ucraina, sunt 25.000 de cetăţeni ucraineni care se află pe teritoriul României. Dintre aceştia, 102 au ales să solicite protecţia statului român, depunând în acest sens cerere de azil”, a declarat Cărbunaru, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, centrele de azil gestionate de Inspectoratul General pentru Imigraţie au un grad de ocupare în acest moment de 57,7%, incluzând şi ceilalţi solicitanţi de azil, în afara cetăţenilor ucraineni.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole