Propunerea privind Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 a trecut de votul Senatului

România şi Timişoara merită un Muzeu care nu doar să amintească despre ce a însemnat Revoluţia din Decembrie ’89, dar care să şi conştientizeze importanţa libertăţii, dreptăţii, adevărului şi democraţiei în stat, a afirmat deputatul liberal de Timiş Ben-Oni Ardelean.

Propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 a trecut luni de votul Senatului, edificiul urmând să se realizeze la Timişoara.

„România şi Timişoara merită un Muzeu care nu doar să amintească despre ce a însemnat Revoluţia din Decembrie ’89, dar care să şi conştientizeze importanţa libertăţii, dreptăţii, adevărului şi democraţiei în stat. România are nevoie de unitate. E timpul să lucrăm împreună pe toate palierele”, spune Ben-Oni Ardelean, într-o postare pe Facebook.

Parlamentarul liberal arată că propunerea legislativă pe care a depus-o în Parlament la finalul anului trecut şi pentru care a reuşit să coaguleze aproape 200 de parlamentari semnatari din întreg spectrul politic urmează să ajungă în forul decizional din Camera Deputaţilor.

Deputatul sublinia, cu prilejul comemorărilor din decembrie 2021, dedicate Revoluţiei de la Timişoara, că acel moment a devenit un reper, întrucât acum vorbim despre „înainte de Revoluţie” şi „după Revoluţie”, iar dorinţa de suflet a timişorenilor a fost să aibă un muzeu care nu doar să amintească despre ceea ce a fost, dar care să şi conştientizeze ceea ce înseamnă libertatea şi democraţia.

Ardelean mai puncta că îşi doreşte ca oricine intră în acest muzeu mega-digitalizat, în care va vedea tancurile „venind spre el”, să rămână impresionat, înţelegând ce a însemnat atrocitatea marxistă, comunistă.

Tema muzeului va fi centrată pe evenimentele Revoluţiei din Decembrie 1989, începute la Timişoara în data de 16 decembrie şi, în acest context, se va avea în vedere prezentarea atât clasică, cât şi virtuală a acelor momente dramatice, de importanţă istorică deosebită pentru România.

Muzeul va adăposti exponate (obiecte, documente), aducând totodată în faţa vizitatorului, prin intermediul realităţii virtuale, principalele etape temporale şi spaţiale ale evenimentului, aşa cum acesta s-a desfăşurat în întreaga ţară.

Guvernul României a propus ca instituţia muzeală să aibă sediul în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, situată în Piaţa Libertăţii nr. 5 – „simbol al exercitării autorităţii militare, atât în ipostaza sa iniţială din 1727 de reşedinţă a Generalului Comandant în Banat, cât şi în cea din urmă, Comenduirea Garnizoanei. De asemenea, valoarea simbolică a clădirii în relaţie cu destinaţia actuală de muzeu se leagă de moartea tragică a doamnei Lepa Bărbat, unul dintre primii martiri ai Revoluţiei, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989”, se arată în expunerea de motive. Imobilul a fost cedat de Ministerul Apărării către Ministerul Culturii la data de 8 mai 2019, cu scopul expres de a fi dat în folosinţă Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole