PROGRAM. Timișoara 2023, în iulie: întâlnirea cu John Malkovich, Teatrul Basca – Casa cu maimuţe, Festivalul Fabricultura, circ şi dans din Franţa cu Le Plus Petit Cirque du Monde

Spectacole de circ şi dans, filme de artă, piese de teatru, expediţii maritime şi expoziţii de sculptură sunt oferite, în luna iulie, publicului iubitor de frumos, la Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

* Punctul culminant îl va reprezenta întâlnirea cu celebrul actor John Malkovich, care va juca în piesa ”Comedie infernală”, la Teatrul Naţional. Vor fi trei reprezentaţii, pe 20 iulie, de la ora 19,00, şi pe 21 iulie, de la orele 16,00 şi 19,00.

Teatrul Naţional din Timişoara continuă Anotimpurile FEST-FDR cu un eveniment unic, o premieră absolută pentru Timişoara şi un moment de vârf al Capitalei Europene a Culturii. ‘Comedie infernală’ este un spectacol pe care autorul său, Michael Sturminger, care semnează şi regia artistică, l-a scris special pentru celebrul actor, construind un dialog între limbajul vorbit şi cel cântat, iar universul sonor este punctat de muzica lui Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck şi Boccherini şi susţinut de sopranele Susanne Langbein şi Chen Reiss şi de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului”, arată organizatorii.

* Programul cultural al lunii iulie este completat cu a zecea ediţie a festivalului de film ”Ceau, Cinema!”, care îşi va deschide porţile cu un cine-concert.

Astfel, pe 12 iulie, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, veţi putea descoperi o capodoperă a cinematografiei norvegiene din perioada mută: Petrecerea de nuntă din Hardanger / The Bridal Party in Hardanger / Brudeferden i Hardanger (1926), realizat de Rasmus Breistein. Filmul va beneficia de o coloană sonoră inedită, realizată şi interpretată live de artistul timişorean Petre Ionuţescu, cunoscut sub numele de scenă Trompetre”, anunţă organizatorii.

În aceeaşi zi, va avea loc şi o lansare de carte: ”Ceau, Cinema! Din spatele scenelor”.

Tot din categoria cinematografiei, în cadrul proiectului ”Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor online”, Asociaţia Pelicula Culturală organizează patru paneluri de discuţii despre finanţarea festivalurilor de film, despre atragerea publicului la festivaluri, despre rolul cinematografelor în epoca platformelor şi despre importanţa programelor de educaţie cinematografică.

Pe 13 iulie vor putea fi vizionate filmele din competiţia ”Ceau, Cinema!”.

* Încă un eveniment de top al iunii iulie este spectacolul ”Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte”, care va avea loc între 25 iulie şi 30 iulie, un spectacol de teatru cu marionete gigantice şi muzică live.

Organizat de Asociaţia Prin Banat, spectacolul Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte este unul dintre momentele principale ale programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

* Pe 6 iulie, Le Plus Petit Cirque du Monde, o importantă companie de circ şi dans din Franţa, prezintă în Piaţa Traian, împreună cu renumita companie de dans contemporan Unfold Motion, un spectacol ca un laborator în care iniţiativele artistice, urbane şi civice se reunesc pentru beneficiul şi îmbogăţirea tuturor.

Tot pe 6 iulie, la Cinema Victoria, Bienala de artă contemporană Art Encounters 2023 prezintă o selecţie de filme de artă care urmăresc firele narative ale ediţiei intitulate My Rhino is Not a Myth: Streams of Navigation | Bienala Art Encounters 2023.

De asemenea, Asociaţia Antagon va prezenta pe 6 iulie cel de-al cincilea showcase Muzicon cu Generale si OCVCP la Codru Urban Garden (Cazarma U).

* Pe 7 iulie, Teatrul German de Stat din Timişoara propune evenimentul ”Destine Dunărene”, un altfel de tur ghidat al capitalei Banatului. În cadrul acestui tur al oraşului, ghidat de actori, publicul se va întâlni cu personalităţi din diferite epoci ale istoriei Timişoarei.

Un atelier dedicat mamelor refugiate din Ucraina şi copiilor lor – ”O estetică a (im)perfecţiunii” – va avea loc de asemenea pe data de 7 iulie la Casa Tineretului.

* În Piaţa Traian, între 7 şi 8 iulie va avea loc Fabricultura, un mic festival prin care publicul va redescoperi farmecul cartierului Fabric prin sculpturi măreţe din lemn reciclat, elemente vizuale cutting-edge şi realitate augmentată.

* Din categoria invitaţilor UVT, laureaţi ai Premiului Nobel, un eveniment important pentru Timişoara va avea loc în 6 şi 7 iulie în Aula Magna al Universităţii de Vest din Timişoara: conferinţa economistului Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 2007.

* Ziua de 8 iulie aduce primul spectacol din stagiunea de vară de la Teatrul Basca – Casa cu maimuţe, un spectacol de teatru care îşi propune să exploreze diverse poveşti ale cartierului Fabric din Timişoara, pornind de la legende urbane cât şi materiale documentar şi de arhivă. Având ca fundal clădirile istorice ale cartierului Fabric, în special Palatul Ştefania, cunoscut drept „casa cu maimuţe” datorită celor patru statui de pe faţadă, spectacolul se axează în special pe relaţia dintre indivizi, cât şi relaţia acestora cu istoria. Acest spectacol poate fi vizionat şi pe data de 20 iulie.

* Între 8 şi 9 iulie va avea de asemenea loc un Atelier de design sustenabil organizat de echipa HEI – House of European Institutes.

* Ziua de 15 iulie aduce TURNUL #urmatorulnivel [VR], prin care publicul este invitat să vizioneze această producţie folosind tehnologia VR şi să exploreze interiorul Turnului de Apa din Iosefin, locul în care s-a filmat spectacolul.

* Între 12 şi 15 iulie vor avea loc două evenimente inedite pentru Timişoara, două spectacole în regim live streaming, unul din Elefsina, Grecia, şi altul din Patras, care pot fi urmărite şi folosind aplicaţia Spotlight Timişoara pe ehipamente VR cu acces liber. Tot la Elefsina, inedita expediţie maritimă SEA 2023 Circumeuropa va prezenta expoziţia fotografului grec Nikos Economopoulos.

* Zilele de 22 şi 23 iulie aduc în lumina reflectoarelor un spectacol îndrăgit de publicul timişorean: Animal Crossing, o producţie a Teatrului Basca, prin care sunt expuse noţiuni legate de graniţe, preconcepţii şi limite conceptuale.

* În data de 29 iulie va avea loc un atelier gastronomic în prezenţa lui Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), o nouă întâlnire gastronomică inspirată de ingredientele din bucătăria de sezon.

* Finalul lunii iulie încheie şi International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timişoara, realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Banatului şi Festivalul Internaţional de Cultură şi Patrimoniu Digital, organizat de Universitatea Politehnica Timişoara şi care a reunit curatori, artişti digitali, profesori şi studenţi din România, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania.

Însă până la finalul lui august, din acelaşi spectru digital, veţi putea vizita Patrimoniul sub reflectoare Timişoara – Lumi paralele, eveniment organizat în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, parte a proiectului Spotlight Heritage Timişoara”, mai arată organizatorii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole