Primarul comunei Peciu Nou, Gabriel Drăgan: Este corect ca un locuitor dintr-o comună învecinată să fie de 35 de ori „mai prețuit” decât unul din Peciu Nou

Primarul comunei Peciu Nou, Gabriel Drăgan, și-a exprimat opinia cu privire la modul de alocare a banilor din Fondul de rezervă al guvernului pentru comuna de lângă Timișoara.

Ceea ce a făcut primul ministru demis nu are precedent în istoria României dar nici în a vreunui stat din Uniunea Europeană. Poate doar în anii tulburi ai perioadei interbelice, din unele state europene să mai fie întâlnite asemenea atitudini pseudo politice, spune Gabriel Drăgan.

Contextul în care s-au derulat aceste fapte reprobabile în viziunea primarului din Peciu Nou

A. Argumente politice:

1. Confruntarea electorală internă din PNL pentru șefia partidului, prin aceasta Cîțu Florin-Vasile atrăgând de partea lui primarii care urmau să-l sprijne;

2. Încercarea de a da locuitorilor din comunele conduse de primari PNL impresia că votând și în viitor la fel vor primi bani mai mulți

3. Alocarea fondurilor pentru comuna noastră s-a făcut exclusiv pe criteriu politic, iar locuitorii comunei noastre au fost astfel ”pedepsiți” pentru opinia lor politică și pentru alegerea făcută.

B. Argumente sociale:

1. Discriminarea socială care presupune un tratament diferit, nedrept față de locuitorii unei comune, tot cetățeni români, din cauza apartenenței lor la o anumită localitate.

2. Excluderea socială, provenită din inegala distribuire a fondurilor financiare. Aceasta poate favoriza pierderea unor oportunități din domeniul administrativ, piața forței de muncă, procesul de școlarizare, limitarea integrarii socio-culturale;

3. O anume formă de segregare socială care consistă în faptul că problema de fond este primordial economică, adică locuitorii din comunele conduse de PSD nu își pot permite ceea ce pot cei din comunele conduse de PNL. Aceste deosebiri sunt de natură economică și în standardul de viață

4. Acțiunea discreționară și cinică practicată în acest caz nu face altceva decât să adâncească și mai mult procesele de discriminare, excludere și segregare prezentate mai sus. 

C. Argumente juridice:

Consider că modul prin care s-a făcut distribuirea banilor din fondul de rezervă al Guvernului este profund ilegal și se încadrează în următoarele articole din Codul Penal: 

1. ABUZUL ÎN SERVICIU Art. 297 C.P. (1) „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei …apartenenţă politică…”

2. DISCRIMINAREA, Art. 369 C.P. . „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

SITUAȚIA DE FAPT

Situația concretă de repartiție a fondurilor pentru comunele conduse de primari PSD și primari PNL este relevantă. Spre exemplicare voi folosi comuna  Peciu Nou (care are primar PSD) și o comună învecinată (care are primar PNL).  

1. Număr locuitori:

a. Peciu Nou: 4.982

b. Comuna învecinată : 2.192

2. Foduri alocate:

a. Peciu Nou: 50.000 lei;

b. Comuna învecinată: 751.000 lei

3. Fonduri alocate pe locuitor:

a. Peciu Nou: 10,03 lei/locuitor;

b. Comuna învecinată:   342.60/locuitor lei

4. Cât asfalt se poate turna cu banii alocați:

a. Peciu Nou: 125 m

b. Comuna învecinată : 4,3 Km

Mă întreb:

1. Este în drept, corect și legal ca un locuitor dintr-o comună învecinată să fie de 35 de ori „mai prețuit” decât unul din Peciu Nou?

2. În baza cărui „drept” Cîțu Florin-Vasile îi discriminează și îi umilește pe  locuitorii din Peciu Nou?

3. Sunt datori locuitorii din Peciu Nou să accepte tacit și umili această nedreptate fără să o conteste?

4. Voi, dragi locuitori din Peciu Nou, vă simțiți cumva ”cetățeni de mâna a doua” în comparație cu cei din comuna invecinată?

Aspectele pe care le-am prezentat se referă exclusiv la comuna Peciu Nou și comuna vecină, cu toate că situații similare sunt numeroase în tot județul și în toate județele din țară.

Foto: Adevarul

Recomandările noastre

Cele mai citite articole