Primăria Timișoara transformă Pădurea Verde într-o pădure parc de peste 500 de hectare – de anul viitor începe toaletarea și igienizarea pădurii

Primăria Timișoara face încă un pas pentru a transforma Pădurea Verde într-o pădure parc.

Potrivit viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, sunt suprafețe de trene care trebuie intabulate pentru prima oară.

Ca urmare, sunt necesare mai multe proceduri, de la completarea suprafețelor ce lipsesc din ansamblul pădurii, linii parcelare, reglementarea unor suprafețe, până la intabulare sau reglementarea regimului juridic. Azi a plecat către Ministerul Mediului o cerere pentru a primi de la stat diferența de teren necesară pentru întregirea pădurii, astfel încât să putem demara transformarea sa într-un parc de peste 500 de hectare. În 2020, Primăria a primit în proprietate Pădurea Verde de la statul român, cu condiția de a o transforma în pădure parc. O primă etapă a fost parcursă deja, fiind vorba despre realizarea studiului de fundamentare. Este deja avizat de Ministerul Mediului și Romsilva și urmează să reglementăm situația suprafețelor problematice. Liniile parcelare vor fi menținute, așa cum este specificat și în studiu, pentru a putea asigura acces în viitorul parc atât pentru întreținere și toaletare, cât și pentru autospecialele de pompieri sau pentru ambulanță“, a spus Ruben Lațcău.

Începând cu anul viitor, Primăria Timișoara va trebui să înceapă un proces amplu de toaletare și igienizare a pădurii.

Poate unii nu știu sau poate unii au uitat, dar o parte din Pădurea Verde aparținea Primăriei Timișoara dinainte de 2020. NU a fost însă niciodată intabulată. Liceul Silvic se află într-o situație asemănătoare, la fel și suprafața de pădure dintre DN 6 (Calea Lugojului) și Canalul Bega. Sunt 30 de ani în care a lipsit voința pentru a pune lucrurile la punct și îmi este greu să înțeleg cum suprafețe de zeci de hectare care erau ale Primăriei nu au fost niciodată reglementate și intabulate. Administrația locală are nevoie acum de mai puțină demagogie și mai multă implicare, de mai puține poze și declarații. Are nevoie de mai multă muncă. Dar nu este nici de ignorat faptul că toate aceste demersuri ce au loc acum prin Direcția de Infrastructură Verde ar fi trebuit reglementate prin Direcția de Patrimoniu și colegul ce o coordona. În final, important este să ajungem proprietari pe întreaga suprafață și să demarăm proiectul prin care Pădurea va deveni un uriaș parc natural pentru timișoreni.  Începând cu anul viitor, Primăria Timișoara va trebui să înceapă un proces amplu de toaletare și igienizare a pădurii, pentru că multe dintre alei sunt în acest moment blocate de copaci căzuți, iar vegetația este pe alocuri scăpată de sub control. În a doua parte a anului viitor, Pădurea Verde trebuie să fie accesibilă și traseele interioare circulabile“, a mai precizat viceprimarul USR al Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole