EXCLUSIV. Dare de mită la PNL Timiș. DNA: deputatul Cosmin Șandru și fostul consilier județean, Nicolae Bitea au fost inculpați oficial de procurorii anticorupție în dosarul AUR la moțiunea de cenzură

Direcția Națională Anticorupție informa la data de 14 octombrie că “procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții ȘANDRU COSMIN, deputat în Parlamentul României și BITEA NICOLAE-FLORIN, director general al Societății de Transport Public Timișoara, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită“.

Ancheta a fost demarată ca urmare a plângerii penale depuse de deputatul AUR de Timiș, Titi Stoica, care a și făcut publice înregistrări susținând că cei doi încercau să-l mituiască pentru a nu participa la votul împotriva Guvernului Florin Cîțu.

La data de 14 octombrie cei doi erau doar suspecți, conform DNA.

“În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, suspecții Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice. Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus”.

“Suspecților Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, anunța DNA la 14 octombrie într-un comunicat de presă.

Buletin de Timișoara a solicitat Direcției Naționale Anticorupție să ne comunice stadiul dosarului, solicitare în urma căreia am fost informați că cei doi, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea au devenit inculpați de procurorii anticorupție pentru infracțiunea de dare de mită.

“S-adispus, la data de 11 noiembrie 2021, punerea în mișcare a acțiunii penale față de cele două persoane menționate pentru infracțiunile menționate în comunicat. Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, la data de 15 noiembrie 2021”, transmite DNA la solicitarea Buletin de Timișoara.

DNA mai menționează că “facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Reamintim că deputatul Cosmin Șandru este un apropiat al șefului CJ Timiș, Alin Nica, iar soția acestuia este consilier personal la cabinetul de la Consiliul Județean Timiș al șefului PNL Timiș.

Înregistrarea difuzată de Partidul Aur poate fi auzită aici.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole