Dominic Fritz: Timișoara e copleșită de bannere, meshuri, vitrine țipătoare. Afacerile au avut intrare directă în Primărie

Primarul Dominic Fritz anunță că începe lupta cu proprietarii de panouri publicitare și cu cei care agață aiurea tot felul de reclame.

“Noul Regulament de publicitate, la care lucrăm, elimină stridențele și arbitrariul și prin reguli noi readuce civilizația în spațiul public. Fie că e vorba de centrul istoric, fie de cartiere, problema e aceeași, peste tot: lipsa de reguli clare care să ne spună cum trebuie să arate orașul. Suntem la un an distanță de momentul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii și mii de oameni din țară și din străinătate vor vrea să vadă un oraș cu un patrimoniu european pus în valoare“, spune primarul.

Lipsa regulilor a creat haos

“Orașul arată așa pentru că din 2013 nu au mai existat reguli pentru modul în care se utilizează spațiul public pentru publicitatea stradală. Acest vid de reglementare a permis să se facă orice și a favorizat afacerile care au avut intrare directă în Primărie. Nu mică ne-a fost surpriză când o firmă de construcție (cu care Primăria are un contract în zona centrală) ne-a spus că pentru ei e foarte profitabilă lucrarea pentru că pot să vândă spațiul publicitar pe schelă mai departe. Și iată un alt motiv de ce unele firme au un interes să nu termine prea repede. Regulamentul va readuce civilizația în spațiul public, dacă va fi adoptat de Consiliul Local, și va pune și capăt utilizării preferențiale a acestuia, începând de la fațade, schele de construcții, vitrine, copertine etc“, a mai spus Dominic Fritz.

Competiție de proiecte

“Încurajăm o competiție reală între proiecte de publicitate care se integrează în peisajul urban, aduc coerență estetică, pun în valoare frumusețea orașului. Și astfel crește și atractivitatea economică a Timișoarei. Chiar dacă poate va fi mai greu la început, există „creativi” care să împace  interesele legitime ale afacerilor pentru reclamă și pe cele ale orașului. Va fi un nou început, de data asta cu reguli clare“, precizează primarul Timișoarei.

În zona istorică vor exista reguli stricte

“Noutatea este că în zona istorică vom fi foarte stricți. Vom permite doar amplasarea firmelor și meshurilor sub formă de plasă de protecție pe schele, doar dacă se reproduce imaginea construcției după restaurare și publicitatea comercială pe cel mult 25% din suprafață. Meshurile direct pe fațade le vom interzice complet, în centru. Prin noul regulament, toate vitrinele spațiilor comerciale vor fi curățate astfel încât să poți vedea de afară, ce se întâmplă înăuntru. Asta înseamnă că anumite tipuri de afaceri nu o să-și mai aibă locul în zona istorică a orașului.  Nicăieri în România un astfel de regulament nu a fost adoptat cu ușurință. Au fost și încercări la nivel național de reglementare care au eșuat din cauza presiunilor. Dar unele orașe, precum Oradea și Cluj, au reușit și de la ele ne inspirăm.  Civilizația începe cu reguli clare și aplicate la fel, tuturor și pentru orice fel de activitate“, a menționat Dominic Fritz.

Sorin Ionescu, numit subprefect al județului Timiș

Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean este noul subprefect al județului Timiș. Numirea a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial. Tot miercuri seara, a fost publicată și eliberarea din…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole