Dominic Fritz: Timișoara așteaptă între 500.000 și un milion de turiști în anul Capitalei Europene a Culturii

Gongul marelui spectacol al Capitalei Europene a Culturii 2023 bate pentru Timişoara, vineri, prin deschiderea oficială care se va desfăşura în prezenţa a zeci de ambasadori europeni şi din afara spaţiului comunitar, miniştri ai culturii, oficiali din spaţiul cultural din ţară şi străinătate.

Ziua a început cu o conferință de presă internațională, la care au participat Dominic Fritz – Primarul Municipiului Timișoara, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Alin Nica – Președintele Consiliului Județean Timiș – declarat în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate, care i-a deschis și două dosare penale, Adina Vălean – Comisarul European și Ramona Laczko David – Coordonatoarea programului Timișoara 2023.

Primarul Dominic Fritz a subliniat, în deschiderea conferinţei internaţionale de presă de vineri dimineaţa, că Timişoara aşteaptă în anul 2023 un public între 500.000 şi 1.000.000 de persoane.

Timişoara cu istoria ei de diversitate, de inovare şi de curaj este un exemplu pentru Europa, iar prin cultură şi prin artă putem spune povestea ei şi astfel putem să aducem şi un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est, a României în această construcţie minunată care este Europa„.

Primarul municipiului Capitală a Culturii Europene 2023 a trecut în revistă parcursul oraşului din 2015-2016, când şi-a exprimat intenţia de a câştiga titlul, şi a afirmat că programul cultural al CCE costă 44 de milioane de euro de la debut, care includ şi perioada de pregătire, din care 40 de milioane de euro prin cei trei finanţatori publici (Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii) şi 4 milioane de euro atraşi de la finanţatori privaţi.

În total sunt investiţii de 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, cu ocazia acestui titlu. Nu sunt toate proiecte care să se deschidă anul acesta, vor fi deschise şi în anii următori, transformăm cinematografe, fostul turn de apă şi alte obiective culturale„, a arătat Dominic Fritz.

La rândul său, ministrul Culturii, Lucian Romașcan, a precizat că tot ce se va investi în Timişoara va fi pentru timişoreni şi a spus că aşteaptă „un număr foarte mare de oameni” care să vină să viziteze oraşul.

Din punct de vedere al implicării Ministerului Culturii lucrurile au mai fost comunicate, sunt fericit să putem să sprijinim, am fost cei care am preselectat la momentul iniţial oraşele candidate, Timişoara a reuşit să câştige, am reuşit să nu avem Capitală culturală europeană în 2021 şi să amânăm cu doi ani, pentru că ar fi fost ceva oricum foarte departe de ceea ce ne-am fi dorit să avem o capitală culturală în plină pandemie. Am finanţat cu 114 milioane de lei investiţiile în patrimoniul cultural, în infrastructură culturală, cincizeci şi ceva de milioane de lei în programe culturale, din aceşti bani parte în Teatrul Naţional din Timişoara, avem prin programele derulate de unitatea de management a proiectului probabil vreo 25 de milioane de euro care vor intra în Timişoara. Ministerul Culturii este un partener (…) dar mă bucur să văd că în Timişoara politica pentru capitala culturală a fost şi este ceea ce a trebuit să fie„, a afirmat ministrul Culturii.

Nu ne punem niciunul la butonieră acest şir de evenimente, este doar de la timişoreni pentru timişoreni şi pentru Europa, şi sunt convins că la sfârşitul anului vom avea de numărat, de cuantificat, un şir întreg de evenimente de succes, un număr foarte mare de oameni care au venit să viziteze şi să vadă ce s-a întâmplat în Timişoara, o Timişoară care va beneficia de toate investiţiile din acest an, şi toate programele din acest an, pentru ani mulţi de acum încolo – avem exemplul Sibiului care a fost urcat pe un palier mai sus din punct de vedere cultural şi turistic după ce a fost gazdă şi Capitală Culturală Europeană în 2007„, a mai spus ministrul Culturii.

Lucian Romaşcanu a mulţumit, de asemenea, şi tuturor oficialilor din alte ţări care sunt prezenţi la Timişoara pentru deschiderea evenimentului. „Este un interes destul de mare din partea tuturor prietenilor României pentru această provocare culturală, pentru că până la urmă este un exerciţiu extraordinar pentru deschiderea Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023”, a subliniat el.

Întrebat ce va face şi ce îşi doreşte să vizeze în Timişoara, Romaşcanu a spus că şi-ar dori să meargă peste tot, să viziteze tot ce se poate în timpul pe care-l va avea la dispoziţie.

Aş merge peste tot. Avantajul unui asemenea tip de deschidere este că ai şansa să te întâlneşti cu foarte multă lume, mă voi întâlni cu miniştri ai culturii, colegi din zonă. Cu mare bucurie aştept să merg la expoziţia Victor Brauner„, a punctat Lucian Romaşcanu.

Piața Unirii din Timișoara este locul în care vineri, 17 februarie, de la ora 19:00 începe sărbătoarea!

Iată programul:

⚈ 19:00 DJ set & VJ-ing | Doctorul Sinteză & K-Lu

⚈ 19:25 Implant Pentru Refuz feat. Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron, Alyona Alyona

⚈ 20:00 Timișoara primește Premiul Melina Mercouri

⚈ 20:10 Rock & spectacol aerian | Muaré Experience –  Duchamp Pilot, Voalá Project feat. Horea Silvio Crișovan

⚈ 21:00 Taraf de Caliu & Impex, Filip Simeonov, Alexei Ciobanu

⚈ 22:00 Concert live | DJ Fritz Kalkbrenner

Recomandările noastre

Cele mai citite articole