Dominic Fritz se alătură liberalilor din Timiș și Caraș-Severin care doresc risipirea a 400 de milioane de euro pentru calea ferată Reşiţa Nord-Timişoara Nord

Primarul Dominic Fritz a semnat, miercuri, contractul pentru întocmirea documentaţiei tehnice necesare reabilitării şi modernizării infrastructurii feroviare Reşiţa Nord – Timişoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moraviţa – frontieră.

Parteneri ai contractului sunt primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, preşedinţii Consiliilor Judeţene Caraş-Severin, Romeo Dunca, şi Timiş, Alin Nica, şi conducerea SC Metroul SA.

Fiecare din cele patru instituţii contribuie cu circa 500.000 de euro la finanţarea documentaţiei, bani care vor fi recuperaţi prin PNRR.

Perioada de elaborare a documentaţiei tehnice şi pentru accesarea de fonduri pentru execuţie a lucrărilor va fi de un an, iar apoi încă patru ani pentru realizarea lucrărilor de modernizare.

„Modernizarea căii ferate Timişoara – Reşiţa şi trenul-tramvai nu înseamnă doar conectarea celor două reşedinţe de judeţ în scop turistic sau de business, ci şi o oportunitate uriaşă de a le oferi o alternativă viabilă de transport – prin rapiditate şi frecvenţă – celor care trăiesc în zona periurbană, urbanul mic şi ruralul celor două oraşe şi, implicit, o mai mare şansă de dezvoltare a oraşelor noastre. Înseamnă pentru companiile din Timişoara, accesul la o forţă de muncă rămasă captivă în zona rurală, din cauza lipsei mijloacelor de transport fiabile. Înseamnă pentru liceele şi facultăţile din Timişoara, tineri care vin să studieze şi să înveţe meserii cerute pe piaţa forţei de muncă şi care acum cresc rata abandonului şcolar pentru că nu au cum să ajungă la şcoală. Înseamnă şansa de a reduce numărul uriaş de decese provocat de accidentele rutiere în zona tranzitului între localităţi”, a explicat Dominic Fritz, pe pagina de facebook.

Conform edilului timişorean, realizarea acestei legături feroviare va contribui şi la reducerea numărului de maşini care fac naveta la Timişoara datorită introducerii sistemului de transport multimodal tren-bicicletă sau tren-transport public local, care oferă libertate de mişcare fiecăruia, indiferent dacă are sau nu maşină şi permis de conducere.

Proiectul a fost depus sper finanțare pentru execuția lucrărilor pe PNRR și conform evaluării inițiale se ridică la peste 380 de milioane de euro.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole