Dominic Fritz: În Timișoara s-a produs o catastrofă. Nu e clar dacă suntem eligibili pentru a intra pe lista primăriilor cărora Guvernul le oferă ajutor pentru plata gazului

Primarul Dominic Fritz a declarat astăzi într-un interviu pentru DW Romania că nu este clar dacă Timișoara va putea intra pe lista beneficiarilor cărora Guvernul le oferă ajutor pentru plata gazului.

Motivul ar fi că autoritățile care au avut excedent bugetar nu pot primi bani pentru încălzire.

“(…) Tocmai pentru că nu erau sume clare stabile și noi încă studiem dacă și cum putem să profităm și în Timișoara. Este urgentă nevoie de susținerea guvernului tocmai pentru că această criză a gazului a lovit foarte puternic sistemul de încălzire centralizată. În sectorul casnic, guvernul a venit deja cu un sprijin considerabil, dar pe partea aceasta de încălzire, să zicem, publică, din păcate, sprijinul până acum nu a fost suficient, astfel încât noi în Timișoara am dat deja peste 50 de milioane de lei doar în aceste prime săptămâni ale anului. Deocamdată nu e clar, încercăm să vedem. Dacă ar fi așa, ar fi o prostie colosală. Asociația Municipiilor din România a protestat când a apărut proiectul acestui O.U.G. Pe de o parte am păstrat o parte din bani să putem plăti la începutul lui ianuarie niște facturi la zi și în al doilea rând noi am avut facturi de investiții de două ori mai mari în decembrie decât acest excedent: ceea ce înseamnă că, până când o factură este și plătită, e un circuit administrativ care durează două-trei săptămâni. Adică, dacă îți intră o factură pe 20 decembrie, nu reușești, chiar dacă ai banii în cont, să o și plătești până la sfârșitul anului. Noi am avut 60 de milioane de lei facturi de investiții în luna decembrie încă neplătite până pe 31 decembrie. Aceasta este doar o realitate contabilă, nu înseamnă că suntem o primărie bogată. Deci această prevedere din start a fost o prostie și noi acum analizăm să vedem care ar fi efectele pentru Timișoara“, a spus Dominic Fritz.

Primarul Timișoara consideră că în Timișoara s-a produs o catastrofă.

Intrarea în insolvență este consecința managementului dezastruos și căpușării companiei din ultimii 10 ani iar  retragerea furnizorului de gaz nu cred că a avut un motiv politic, ci mai degrabă economic. Cred, totuși, că în această situație disperată prin care a trecut Timișoara, până la urmă am găsit un furnizor privat la un preț destul de ridicat. Mi-aș fi dorit însă ca în această situație, de exemplu compania de stat Romgaz, care vinde gaz inclusiv la București, să fi venit în ajutor în acel moment critic. Nu vreau să speculez, dar au fost alții care au zis că această situație a fost cumva și un fel de pedeapsă pentru Timișoara. Mai ales că, încă din septembrie, am făcut un memoriu către Guvern, în care am spus foarte clar ce se va întâmpla. Apoi, după ce au fost alegerile din PNL, a fost dată hotărârea de guvern în care executivul a distribuit sume importante administrațiilor locale, dar Timișoara nu a fost pe listă. Doar primăriile PNL și PSD au primit bani și abia ulterior, după ce s-au produs scandalul și catastrofa din Timișoara, guvernul a mai dat încă o sumă de bani pentru orașele aflate în dificultate. Atunci a intrat și Timișoara printre beneficiari. Cred că dacă din start acest fond de rezervă ar fi fost folosit pentru urgențele adevărate, fără considerente politice, atunci situația s-ar fi rezolvat încă din septembrie“, a mai spus Dominic Fritz în cadrul interviului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole