Dominic Fritz bucuros, nevoie mare, că Timișoara va avea Institut Oncologic: e o zi mare, dar finalizarea lucrărilor până în 2026 seamănă cu o misiune imposibilă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat la Timișoara contractul pentru viitorul Institut Oncologic din Timișoara și pentru noul Spital Municipal din Lugoj.

Cele două spitale noi vor fi construite cu fonduri europene în valoare de 350 de milioane de euro – Institutul Oncologic din Timișoara va costa 197 milioane de euro, iar noul Spital Municipal din Lugoj costă 151.000.000 de euro.

Prezent la eveniment a fost și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, alături de șeful PSD Timiș, Alfred Simonis și primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu.

Edilul Timișoarei a declarat că greul abia acum începe.

Azi e o zi mare pentru Timișoara și întreaga regiune: Institutul Regional Oncologic al Direcției de Sănătate Publică are contract de finanțare cu fonduri PNRR. Greul de abia acum începe. Pentru ca oamenii să beneficieze de tratamente și servicii medicale aici e nevoie să tragă toți în aceeași direcție. Finalizarea lucrărilor până în 2026 seamănă cu o misiune imposibilă. Primăria e deja jucător principal la transformarea Timișoarei într-un pol regional de sănătate, în următorii ani. În prezent, construim 4 corpuri noi de clădire, la Clinica ORL, Balneologie, Spitalul de copii și Spitalul Victor Babeș, 2 din fonduri europene, 2 din bugetul local. Și nu ne oprim aici. Sunt optimist că varianta financiară care se conturează pentru dotările necesare noii clădiri de la Spitalul de Copii ne va permite să încheiem cu succes și această etapă. Trag nădejdea că și pentru proiectul matur și bine articulat al noii maternități, Ministerul Sănătății ne va susține cu soluția de finanțare. Dar pentru ca toate lucrurile astea să se întâmple e nevoie de consens. Am pledat din nou, azi, la întâlnirea cu Ministrul Rafila pentru cooperare. Proiectele strategice ale Timișoarei trebuie să ne țină la aceeași masă, indiferent de carnetul de partid sau de instituția locală ori ministerială în care lucrăm“, a spus Dominic Fritz.

Șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, a menționat faptul că zona de vest a țării nu mai este văduvită de investiții.

O investiție de 240 de milioane de euro în infrastructura de sănătate din Timișoara era de neimaginat în urmă cu câțiva ani și vreau să îi mulțumesc ministrului Alexandru Rafila pentru că a înțeles că Timișoara are dreptul la acești bani. Este vorba, mai exact, de contractul de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie din orașul nostru, al cărui contract de finanțare a fost semnat astăzi. Zona de vest a țării nu mai este văduvită de investiții, cel puțin în sistemul de sănătate pentru că, pe lângă Institutul de Oncologie, s-au mai semnat două contracte de finanțare: unul pentru o nouă maternitate la Arad și al doilea pentru Spitalul Municipal Lugoj, care însumează alte 250 de milioane de euro. Lucrurile merg în direcția corectă. Însă nu aș vrea să ne oprim aici și tocmai din acest motiv am făcut un apel public către toți decidenții politici din Timiș și Timișoara, către specialiști din diferite domenii, mediul de afaceri, rectorii universităților și așa mai departe, să ne unim forțele pentru a atrage noi investiții în județul nostru. Ceea ce s-a întâmplat cu cele trei spitale despre care vorbeam este dovada că se poate, cu condiția să punem de-o parte orgoliile politice sau personale“, a precizat Alfred Simonis.

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că nu toate județene beneficiază de sume în PNRR pentru sănătate.

Aici avem o oportunitate pentru Banat și cred că există toată nevoia. Aceste investiții în sănătate nu sunt făcute să mărească decalajele între diversele localități sau județe ale țării, ci trebuie făcute încât aceste decalaje să fie reduse și toți cetățenii să aibă acces la servicii de sănătate de bună calitate. Din păcate, în acest Plan Național de Redresare și Reziliență, 22 de județe din această țară au fost excluse. Este important pentru comunitatea dumneavoastră de aici, din Timișoara, comunitatea din Arad, toată regiunea Banatului, cred că toate să fie mândră că aceste proiecte vor începe și mai ales se vor finaliza”, a completat Alexandru Rafila.

11 focare active de Covid-19 în Timiș

Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță că la aceasta dată, la nivelul județului, sunt 11 focare active de Covid-19 și se află în supraveghere epidemiologică. Au fost închise focare din…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole