Dominic Fritz, anunță marea revoluție “Timișoara curată“: mă aflu printre primii timișoreni care sunt încă nemulțumiți de situație – gradul de satisfacție pentru curățenie a crescut, însă mai e mult de lucru

Primăria Timișoara schimbă radical cerințele pentru curățenia stradală. Municipiul va avea contract nou de salubrizare care va include curățenia pe toate străzile.

Primăria Municipiului Timișoara a publicat proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate, Caietului de sarcini şi a modelului de Contract de delegare a gestiunii prin concesiune a activităților de salubrizare stradală și deszăpezire.

Pregătim un contract nou pentru o Timișoara curată. Atât în centru, cât și în cartiere. Am îmbunătățit, în limitele contractului din 2019, situația curățeniei în oraș. Gradul de satisfacție pentru curățenia a crescut, însă mai e mult de lucru. Mă aflu printre primii timișoreni care sunt încă nemulțumiți de situație. De aceea pregătim un contract nou, care să aducă o schimbare și să răspundă acestor așteptări de bun simț. Includem în noul contract toate străzile asfaltate din oraș la nivel de carosabil, cerem monitorizarea GPS și video a operațiunilor, inclusiv cu camere la nivelul periilor și cerem mai mult măturat mecanizat decât manual. Punem accent pe eficiență și economii, fără să facem rabat de la calitate. De aceea introducem mai multe automăturătoare mici pe trotuare, acolo unde e posibil, iar pentru trotuarele și pistele de bicicletă de pe malul Begăi cerem o echipă dedicată. În ceea ce privește coșurile de gunoi, prestatorul care va câștiga acest contract trebuie să cumpere 1400 de coșuri de gunoi, jumătate din primul an. Pentru că la mijloc e vorba de taxele timișorenilor, suprafețele stradale pentru care vom plăti facturi nu sunt estimate în birou, ci măsurate pe teren. De la începutul anului acesta avem pentru prima oară, un set de date complete cu suprafața tuturor străzilor din Timișoara. Dar monitorizarea și cerințele exigente nu sunt de-ajuns. Nu vrem o companie care doar prestează un serviciu și fușărește oriunde poate, ci una care va investi serios în utilaje, tehnologii și oameni și pentru care calitatea înseamnă parteneriat pe termen lung. Vrem un oraș curat și vom porni cât mai curând licitația pentru noul contract“, a declarat Dominic Fritz.

Dacă în 2020, serviciul de salubrizare includea doar 40% din străzile din Timișoara, noul contract prevede ca pe mai mult de jumătate din străzi (pe 636 de străzi) se va interveni mecanizat pe carosabil, iar pe 550 de străzi se va mătura manual. Acestea sunt cerințele minimale pentru viitorul operator de salubrizare. Va fi constituită o echipă specială pentru trotuarele și pistele de biciclete de pe malul Begăi, unde avem o suprafață de peste 20.000 de mp, care trebuie curățată zilnic. Trotuarele vor fi măturate atât manual, cât și mecanic. Cel puțin jumătate din curățenia trotuarelor va fi făcută mecanizat, ceea ce înseamnă un serviciu mai eficient cu costuri mai reduse.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole