Dominic Fritz (USR) a comentat sâmbătă seara comentează pe Facebook situaţia privind amendarea de către Poliţie a unor persoane care au făcut postări cu Elena Lasconi şi îşi îndeamnă prietenii să nu se teamă de poliţişti.
Comentariul primarului Timişoarei are loc în contextul acuzaţiilor USR privind intimidarea alegătorilor de către Poliţie şi al reacţiei instituţiei, potrivit căreia a procedat legal întrucât continuarea promovării electorale în afara perioadei permise este interzisă, inclusiv pe reţelele sociale, considerate spaţiu public.
„Azi dimineaţă, un echipaj de poliţie s-a urcat în maşină, s-a deplasat la un apartament din Timişoara, a sunat la uşă, a scos un pix şi a scris cu multă atenţie la detaliile faptei un avertisment. Oare ce pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională sau buna funcţionare a societăţii au sancţionat cu atâtea dăruire? Au prins un traficant de droguri? Un hoţ de biciclete? Sau măcăr pe unul care a aruncat gunoi în spaţiul public? Nu. Au prins-o pe o colegă de-a mea care a dat share la o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”, a scris pe Facebook, sâmbătă seară, primarul Dominic Fritz.
Primarul Timişoarei a continuat, explicând că incidente similare au avut loc şi în alte oraşe.
„La Braşov, părinţii unui tânăr care a postat ceva despre Elena Lasconi pe TikTok au fost sunaţi de poliţie şi ameninţaţi cu 4.500 lei dacă nu o şterge. La Iaşi, un cetăţean a fost amendat cu 1.500 lei tot pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook. Poliţia a venit acasă. Pentru că, într-adevăr, campania pentru prezidenţiale s-a încheiat, dar campania pentru parlamentare este în plină desfăşurare, ţin să precizez: Elena Lasconi, preşedinta USR, nu candidează la Parlamentul României. Daţi share dacă veţi apăra democraţia mâine şi în 1 decembrie prin votul vostru şi nu vă este frică de poliţie”, comentează primarul Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.
Comentariul este însoţit de o poză în care apare alături de Elena Lasconi şi se încheie cu un PS: „Poza legală este cu preşedinta USR, Elena Lasconi, în clădirea Parlamentului, iar eu o folosesc strict în contextul campaniei pentru parlamentare”.
Ulterior acestei postări, Dominic Fritz a mai postat o altă informaţie privind avertizarea unei femei de 74 de ani.
„Doamna Maria din Lenauheim (Timiş) s-a trezit azi cu poliţia la uşă, care a întocmit un proces-verbal de avertisment. Pentru ce? A dat share la o postare cu Elena Lasconi. Are 74 de ani. Majoritatea vieţii sale a trăit într-o dictatură comunistă. Mergeţi la vot. Contează. Încă”, a mai scris primarul Timişoarei pe pagina sa de Facebook.
USR l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul liberal Cătălin Predoiu că se foloseşte de Poliţia Română pentru „cenzurarea internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. Formaţiunea a susţinut că, înainte cu câteva ore de începerea votului, au apărut „mai multe cazuri de abuz din partea Poliţiei în multe dintre oraşele şi judeţele din România”.
”În urma imaginilor apărute în spațiul public, conform cărora ar fi fost încălcate prevederile legale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale, au fost demarate verificări de către echipele constituite pentru cercetarea incidentelor electorale, în vederea stabilirii existenței sau inexistenței vreunei abateri de la normele legale în vigoare. Astfel, au fost identificate 2 persoane, fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.500 de lei și un avertisment cu privire la încălcarea normelor legale prevăzute de Legea 370/2004, pentru alegerea Președintelui României. Astfel, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile articolului 55, litera t, constituie contravenție continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat și se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 1.500 – 4.500 de lei”, a transmis Poliția Timiș.
Sâmbătă seară, Poliţia Română a reacţionat la aceste acuzaţii, precizând că, potrivit legii, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise este interzisă, inclusiv pe reţelele de socializare, considerate spaţiu public, printr-o decizie din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Poliția Timiș a mai menționat că potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”
”Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare. Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări în funcție de apartenența politică a celor implicați. Sancțiunile aplicate vizează exclusiv respectarea regulilor stabilite prin lege, iar măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei formațiuni politice sau a simpatizanților acesteia, ci împotriva încălcării prevederilor legale. În această perioadă, este important ca toți cetățenii și formațiunile politice să respecte rigorile legii, pentru a garanta un proces electoral corect, transparent și democratic. Subliniem că Poliția Română are datoria să intervină acolo unde se constată abateri de la normele legale, inclusiv în ceea ce privește activitatea pe rețelele de socializare, acestea fiind parte integrantă a spațiului public, conform legii. Toate efectivele desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public. Astfel, scopul acestor intervenții este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online”, a precizat IPJ Timiș.