Colterm: abonații nu vor rămâne fără căldură și apă caldă dacă societatea ar intra în faliment

Directorul demisionar al Societăţii locale de termoficare Colterm, Petre Nenu, a declarat, vineri, că abonaţii sistemului centralizat de încălzire din Timişoara nu vor rămâne fără încălzire şi apă caldă chiar dacă la 1 mai compania de termoficare va intra în faliment.

El a dat exemplul unei situaţii similare de la Iaşi, unde compania a continuat să funcţioneze şapte ani, deşi era în faliment.

Cu siguranţă, abonaţii nu ar rămâne fără apă caldă şi căldură; este obligaţia Municipalităţii să ducă mai departe termia în oraş. Iaşiul a funcţionat şapte ani în faliment. Nu înseamnă că este o chestie bună. În cel mai pesimist caz sau să luăm cazul altor oraşe în care compania veche a intrat în faliment, a venit o altă companie şi a preluat-o. Din punctul meu de vedere, matematic, cred că e mai costisitor să faci acest pas, cum a făcut Oradea sau Arad, e mai costisitor să faci pasul de a crea o companie nouă decât să salvezi această companie„, a explicat Petre Nenu, în cadrul unei dezbateri organizate de Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara.

Potrivit acestuia, Colterm trebuie să cumpere până la 30 aprilie 227.000 de certificate de poluare aferente anului trecut, în valoare de aproximativ 22 de milioane de euro.

„Pentru mine este clar că trebuie să trecem peste acest pas, certificatele verzi, la 30 aprilie. Nu avem banii. De aceea mi-am dat demisia”, a punctat Petre Nenu.

El a precizat că pe lângă lipsa banilor, înaintarea demisiei s-a datorat şi riscului la care se poate expune, de a ajunge în instanţă, pentru necumpărarea certificatelor verzi.

Motivul demisiei mele este riscul persoanei mele, riscul personal în aceasta problemă a certificatelor de poluare. Pentru două luni şi 10 zile de directorat, în 2021 am fost chemat la DNA pentru in rem. Orice persoană care e chemată ca martor poate deveni acuzat. Atunci am zis ok, poate o să fiu, poate nu o să fiu, dar nu îmi asum încă o dată acelaşi risc, fiind peste puterile mele să rezolv această problema eu şi cu administratorul„, a detaliat Nenu.

În opinia sa, ajutorul pentru Colterm poate veni în primul rând de la proprietarul companiei, care este Primăria Municipiului Timişoara, dar şi de la oricine altcineva care poate ajuta.

În altă ordine de idei, Petre Nenu a comentat că în actualul sezon rece, situaţia de la Colterm este mult mai bună decât anul trecut din toate punctele de vedere, este mai mult cărbune decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar situaţia este sub control.

Colterm are 51.000 de abonaţi, dar există noi cereri de branşare la sistemul centralizat de încălzire, a menţionat el.

Suntem în discuţie cu un mare dezvoltator care are peste 1.000 de apartamente şi am mai legat un bloc cu 90 de apartamente. Vrem să mai legăm inclusiv câteva instituţii care nu sunt acum conectate la Colterm. În vară, au fost trei mii de intenţii de debranşare„, a adăugat directorul demisionar al Colterm.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole