Au venit americanii, dar nu în vestul țării – doar 3% din cifra de afaceri a firmelor americane este realizată în vest

Directorul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică al EY România, Alex Milcev, a declarat joi, în cadrul conferinţei regionale US – Romania Business Bridges, via Timişoara, organizată de AmCham, că numai 3% din cifra de afaceri realizată de companiile americane în România este generată în zona de vest a ţării, fiind un potenţial mare de dezvoltare în acest sens.

El a subliniat că pentru orice investitor străin în România rămân valabile trei mari provocări, respectiv infrastructura, lipsa forţei de muncă şi predictibilitatea cadrului legislativ.

Un studiu arată că în regiunea de vest sunt prezente 6% din cele 900 de companii americane care activează în România, în zona de vest generându-se 3% din cifra de afaceri a companiilor americane la nivelul ţării, cu 5.000 de angajaţi direcţi ai acestor companii, la care se adaugă alte persoane angajate de subangajatori. Potenţialul este mare şi se pot face mult mai multe în zona de vest. (…). În momentul de faţă există trei provocări esenţiale pentru orice investitor. Prima este infrastructura cu starea ei, dar partea bună este că zona de vest şi Timişoara au o conectare mai bună la reţeaua de transport central-europeană şi vest-europeană. Este un atu pe care regiunea îl exploatează şi trebuie să-l exploateze şi mai mult. Este un deziderat ca prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi cu fonduri europene să se depună eforturi pentru realizarea infrastructurii, pentru că în absenţa ei se pierd investiţii„, a afirmat Alex Milcev.

O altă provocare este, în opinia lui Milcev, lipsa acută a forţei de muncă la nivelul întregii ţări. Potrivit acestuia, o şansă pentru rezolvarea acestei probleme ar fi atragerea în ţară a românilor plecaţi în Europa şi nu numai, dar şi aducerea de forţă de muncă calificată din afara Uniunii Europene.

Ca să atragi diaspora să revină în ţară, trebuie să ridici nivelul mai multor elemente, de la infrastructură şi spitale până la transport şi educaţie„, a subliniat reprezentantul mediului de afaceri.

Totodată, el a mai arătat că pentru rezolvarea problemei lipsei de predictibilitate pentru investitori a cadrului legislativ este nevoie ca autorităţile centrale şi locale să îşi dea mâna şi să se pună de acord în privinţa lucrurilor de făcut pentru a asigura o stabilitate în acest sens.

Cea de-a treia provocare este lipsa de predictibilitate a cadrului de reglementare legislativă. (…). Aici este foarte necesar dialogul autorităţilor locale cu cele centrale pentru asigurarea acelui cadru legislativ cât mai stabil pentru atragerea investitorilor„, a mai afirmat Alex Milcev.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole