Timișoara nu are centură feroviară, dar Sorin Grindeanu cumpără trenuri electrice pentru navetiștii din zona marilor orașe – cu 4 miliarde de lei

Ministrul Transportaților, Sorin “OUG13“ Grindeanu, anunță că instituția pe care o conduce a inițiat licitația pentru achiziția publică a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs.

Demnitarul cărășano-timișorean, în funcție de auditoriu, spune că garniturile vor fi folosite pe rutele de navetă în zona marilor orașe.

Ministrul, care este și vicepremier, nu spune însă care sunt rutele respective pe care vor circula trenurile, spre exemplu, măcar în județele de unde se trage, Timiș și Caraș-Severin, multe dintre ele fiind concesionate firmelor private, iar marile orașe nu dispun de o centură feroviară, dacă considerăm Reșița oraș mare.

“Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis, spre publicare în SICAP, anunțul de participare așteptat de ani de zile. Este încă un pas spre modernizarea condițiilor de călătorie cu trenul în România pe rutele de navetă în zona marilor orașe. Vor fi înlocuite astfel trenurile electrice învechite și automotoarele diesel care sunt folosite în prezent. Achiziția, finanțată din fonduri europene nerambursabile (POT 2021-2027) și din bugetul de stat al României, este împărțită în 3 loturi și acoperă câte o regiune a țării:

Lotul1  (Est) – include 20 de trenuri care vor deservi municipiile București, Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Iași și Suceava.

Lotul 2 (Centru – Vest) – include 23 de trenuri care vor deservi municipiile Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrița, Cluj Napoca, Arad, Timișoara și Reșița.

Lotul 3 (Sud) – include 19 trenuri care vor deservi direct municipiile București, Ploiești, Brașov, Constanța și Alexandria, prin intermediul nodului feroviar învecinat.

Trenurile din acest lot vor asigura inclusiv legătura cu stațiunile de pe Valea Prahovei. În contractul- cu o valoare estimată cuprinsă între 3 miliarde de lei și 4 miliarde de lei (fără TVA)- este prevăzută inclusiv asigurarea reparației și întreținerii celor 62 de trenuri“, a declarat Sorin “OUG13“ Grindeanu.

Răspunsurile le-ar putea da șeful CJ Timiș, Alin “Săteanul“ Nica, un pasionat al trenulețelor, care s-a deplasat până în Germania doar să se plimbe cu trenul, așa cum puteți citi AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole