Primăria Timișoara a atribuit prin licitație contractul pentru reabilitarea celei mai vechi școli din Timișoara, Școala Gimnazială nr.1 din Fabric.
Construită în anul 1847, școala va fi reabilitată termic pentru a reduce costurile pentru consumul de energie cu 65% și va fi modernizată complet, de la tâmplărie, la instalații și sistem de iluminat, la amenajări exterioare. Finanțarea pentru transformarea celei mai vechi școli în școală verde a fost atrasă de municipalitate prin PNRR, iar primarul Dominic Fritz va semna, în perioada imediat următoare, contractul pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor.
„Este o școală care în ultimii 177 de ani, de când funcționează, a găzduit multe generații de timișoreni. Acum, școala se confruntă cu multe provocări – abandon școlar și participare școlară redusă, dar, în ciuda acestor lucruri, în jurul acestor copii există o comunitate de sprijin foarte valoroasă. Tocmai de aceea modernizăm școala, ca să le oferim copiilor condiții moderne de studiu și să-i facem să vină cu plăcere și curiozitate la școală”, a spus primarul Dominic Fritz.
Școala Gimnazială nr. 1 are 2 corpuri de clădire, o curte cu acces din stradă și o curte interioară. Investiția Primăriei Timișoara include izolarea termică a pereților exteriori, a podului și a subsolului, cu un strat de vată bazaltică. De asemenea, tâmplăria existentă va fi înlocuită cu tâmplărie PVC, care să corespundă caracterului istoric al zonei. În plus, curtea exterioară va fi reamenajată și vor fi consolidate demisolul și fundațiile.
Pentru interior, municipalitatea a prevăzut recompartimentarea sălilor pentru a fi respectate reglementările actuale din învățământ, înlocuirea instalațiilor de încălzire și apă și modernizarea sistemului de iluminat. Totodată, va fi recondiționat parchetul și mozaicul existent.
Contractul a fost atribuit asocierii NEDEX GRUP SRL – lider de asociere – și ART HISTORY CONSTRUCT SRL pentru oferta cu cel mai bun raport calitate.
Valoarea contractului este de 10.690.269,80 lei (TVA inclus).
Investiția este co-finanțată prin Planul Național Redresare și Reziliență (PNRR) 2020-2026, Componenta 5 – Valul Renovării cu 10,2 milioane de lei.