Timișoara: bicicliștii din oraș solicită primăriei transmiterea LIVE a ședințelor Comisiei de Circulație și consultarea comunității de bicicliști înainte de realizarea proiectelor de reabilitare a străzilor

În data de 6 septembrie, începând cu ora 19:00, are loc ce-a de-a doua Întâlnire a Bicicliștilor din Timișoara, organizată în 2024, de la ora 19:00 la Cafeneaua Reciproc (Bastion).

Evenimentul face parte din seria de dezbateri tematice privind transportul alternativ, având ca temă principală utilizarea bicicletei. Pentru organizarea evenimentului și-au unit forțele mai multe fundații, asociații și inițiative locale care pun pe primul loc implicarea civică și interesul pentru folosirea bicicletei în siguranță: FITT (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), VeloDots, Asociația Pedallez, Timisiensis Bikers, Masa Critică, RoBike Valley și Movement for Improvement. La fiecare dintre întâlniri va participa și câte un reprezentant  din partea Primăriei Municipiului Timișoara, ADP (Administrarea Domeniului Public) și Consiliului Județean Timiș”, arată organizatorii.

Dezbaterea se adresează atât bicicliștilor, cât și participanților la trafic care utilizează mijloace de transport alternativ și care doresc să se implice activ în procesul decizional de îmbunătățire a experienței pe bicicletă și de sporire a siguranței în trafic.

Subiectele principale ale întâlnirii din luna septembrie includ: identificarea de măsuri pentru optimizarea infrastructurii velo prin propunerea de trasee velo din Timișoara; bugetarea și prioritizarea de proiecte pentru dezvoltarea și mentenanța infrastructurii velo din Timișoara; pista de biciclete de pe malul Begăi;  prezentarea de idei pentru campanii și acțiuni care să încurajeze folosirea bicicletei;

Prima întâlnire care a avut loc în data de 19 iulie 2024 a rezultat în întocmirea, semnarea și transmiterea către autorități a unei petiții pentru sporirea siguranței în intersecția str. Mureș – str. Jean Monet – str. Azuga unde un pieton nevinovat și-a pierdut viața pe trecerea de pietoni. Alături de petiție, s-a transmis și  o scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Timișoara, cu următoarele solicitări: alinierea la standardele și normele europene: Pactul verde european, cadrul UE pentru mobilitatea urbană, promovarea mobilității și a siguranței rutiere; implicarea în organizarea evenimentului anual „Săptămâna europeană a mobilității” (desfășurată de obicei în luna septembrie); dezvoltarea unui plan de acțiune strategic comun privind siguranța rutieră zero „viziunea zero” a UE (zero decese cauzate de accidentele rutiere în UE până în 2050): „Timișoara, primul oraș din România cu zero decese cauzate de accidentele rutiere.”, respectarea legilor de proiectare și implementare a infrastructurii pentru biciclete; consultarea reprezentanților comunității bicicliștilor cu privire la Planul de mobilitate urbană durabilă și a strategiei velo; transmiterea LIVE în mediul online a întâlnirilor Comisiei de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara, datorită importanței transparenței în deciziile care afectează spațiul public; prioritizarea siguranței în toate lucrările de reparații și întreținere a infrastructurilor care necesita lucrări si adaptarea soluțiilor alese ca atare; consultarea comunității de bicicliști înainte de realizarea proiectelor de reabilitare a străzilor pentru a include și perspectiva celor care folosesc transportul alternativ în Timișoara”, mai arată sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole