Timișul va avea o nouă atracție turistică – zona Otelec. Principale atracții sunt o fermă de struți și un cimitir

Patrimoniul cultural local al zonei Otelec, ca popas perfect între plimbările cu bicicleta pe malurile Begăi, va fi valorificat începând cu acest weekend, odată cu deschiderea temporară a punctului de trecere a frontierei cu Serbia, când mulţi turişti sunt aşteptaţi să călătorească pe pista de biciclete dintre România şi ţara vecină.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiş, Delia Barbu, a declarat, marţi, că în colaborare cu Primăria Comunei Otelec se lansează o serie de activităţi menite să atragă călătorii în satele din apropierea graniţei.

Vrem să punem în lumină patrimoniul cultural local al zonei, pentru reţinerea în locaţie a călătorilor care folosesc pista de biciclete venind atât dinspre Timişoara cât şi dinspre Serbia şi Ungaria şi, ulterior, să se dezvolte serviciile de turism locale. Cu o serie de elemente de prezentare originale, destinaţia Otelec poate surprinde şi satisface aşteptările oricărui tip de călător, indiferent că vorbim de pasiune pentru arhitectură, gastronomie, artă sau loisir. Locaţiile şi contactele prezentate acum vor rămâne ulterior promovate de către Asociaţia de Turism Timiş pentru călătorii care vor continua să viziteze zona şi în afara evenimentelor din acest weekend„, a detaliat Delia Barbu.

După o pedalare de 30 de kilometri, plecând din Timişoara pe cea mai lungă pistă de biciclete asfaltată din România, fix la capătul ţării spre Serbia, turistul ajunge în Otelec, unde poate înnopta. Otelec este unul dintre porturile în care odinioară ancorau vase de pasageri şi de transport mărfuri. Se spune că, în acele timpuri, în fiecare joi, un vapor venea de la Otelec în Timişoara, iar gospodinele făceau cumpărături direct de pe puntea acestuia. Povestea renaşte astăzi, odată cu planurile de dezvoltare ale autorităţilor locale din comună.

Cei care ajung aici pot întâlni coloniile de vânturei de seară, păsări protejate, care se hrănesc pe pajiştile sărăturoase din zonă, iar terenurile agricole sunt folosite atât de păsările cuibăritoare, cât şi cele în migraţie care se strâng pentru înnoptare.

Comunitatea maghiară din comună îşi prezintă cultura şi tradiţiile în diferite feluri, de la festivaluri gastronomice la spectacole de sărbători, de la expoziţii la diferite prezentări.

Unul dintre obiectivele care pot fi vizitate permanent în localitate este fosta şcoală, transformată astăzi în muzeu şi centru cultural administrat de artistul plastic local Geza Molnar. Clădirea a fost construită la începutul secolului XIX şi iniţial a funcţionat ca şcoală şi casă de rugăciuni, fiind astăzi cea mai înaltă clădire din pământ bătut din localitate şi cea mai veche clădire din comună care a rămas în forma sa actuală.

Zona Otelec mai oferă turiştilor spre vizitare cimitirul evreiesc, unul dintre cele 26 existente în judeţ, unde sunt înmormântaţi membrii familiilor evreieşti din comună şi care au adus importante contribuţii vieţii localităţii.

La doar patru kilometri se află satul Iohanisfeld, unde vizitatorii pot admira o minifermă de struţi.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole