Ziua Armatei: expoziție cu peste 100 de obiecte medicale de colecție – truse de chirurgie, ace şi seringi, aparate de ventilație

Peste 100 de piese din dotarea Spitalului Militar din Timişoara vor fi expuse pe simezele din spaţiul dedicat artelor al unităţii medicale, în cadrul expoziţiei „Spitalul Clinic Militar de Urgenţă ‘Dr Victor Popescu’ Timişoara 1754 -2022”, care va fi vernisată marţi, 25 octombrie, de Ziua Armatei României.

Dintre cele 100 de exponate din dotarea Spitalului Militar nu vor lipsi termometrele, seringile Guyon, acele pentru puncţii, ace şi seringi pentru tratamente injectabile intramusculare, truse chirurgie, chiurete, truse staheostomie, canule de aspiraţie, stetoscop, depărtătoare de gură şi plagă, tensiometre, electrocautere, balanţe de farmacie, mojare şi pistile farmaceutice, aparate de ventilaţie, aspiratorul de secreţii, EKG Schiller, trusa ORL, oscilometru, debitmetre cu barbotor.

Vor fi expuse, de asemenea, fotografii ale comandanţilor sau aspecte din cadrul procedurilor medicale întreprinse de-a lungul timpului, transmit reprezentanţii Spitalului Militar din Timişoara.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional al Banatului în colaborare cu Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara şi Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Începuturile Spitalului Militar din Timişoara se leagă de istoria armatei austriece, fiind primul spital de pe actualul teritoriu al României în care a avut loc o operaţie cu anestezie generală cu eter, în februarie 1847. Intervenţia avea loc la 112 zile de la prima operaţie de acest gen din lume. Medicii care activau în cadrul spitalului erau obligaţi să urmeze cursuri de perfecţionare la Facultatea de Medicină din Viena.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole