„Zaiafeturi”, un spectacol inspirat de „Momente și schițe” de I.L. Caragiale, la Teatrul Merlin

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” a finalizat refacerea spectacolului „Zaiafeturi”, un spectacol inspirat de „Momente și schițe” de I.L. Caragiale, în regia Mădălinei Ghițescu Petre.

Zaiafeturi, un spectacol după un text clasic recitit în cheie modernă, demonstrează – dacă mai era cazul – actualitatea marelui dramaturg, într-un concept artistic simplu, dar caracterizat de coerență și funcționalitate. Cele patru schițe alese pentru a fi parte a spectacolului: Căldură Mare, Lanțul slăbiciunilor, Justiția română și Vizită sunt legate de personajul Politicianul care, prin intervențiile sale, aduce în scenă perspectiva vieții politice românești care poate fi foarte bine cea a secolului XXI.

Prezența lui Caragiale pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” se face exact la momentul potrivit, în fața unui public care face posibil ca această dramaturgie atât de tonică să își poarte pașii, cu mândrie, de-a lungul acestui secol.

Regizoarea spectacolului, doamna Mădălina Ghițescu Petre ne dezvăluie câteva idei referitoare la conceptul artistic: „Zaiafeturi, termen literar care caracterizează chefurile mari, cu lăutari, chiolhane şi ospeţe îşi propune să unească frânturi din opera caragialiană, de tip balcanic, adaptare după  „Momente şi schiţe” de Ion Luca Caragiale din „Căldură mare”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Legea maximului”, „Jalba tâlharilor din închisori” și „Vizită”, precum şi cu inserţii din critica şi versurile scriitorului Ion Luca Caragiale, având ca scop primordial redescoperirea contemporaneităţii autorului pentru elevi şi adolescenţi. Proiectul este lipsit de fond muzical precum şi de efectele flamboiante binecunoscute secolului nostru, pentru  a concentra atenţia privitorului asupra comicului, a textului şi a situaţiei create de jocul actoricesc. Un spectacol pilulă pentru esenţializarea literaturii române.”

Spectacolul va avea premiera joi, 11noiembrie, de la ora 18:00, la sediul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, iar din distribuție fac parte: Raul Bastean, Robert Copoț, Marko Adžić, Olivera Iovanovici și Raluca Grumăzescu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole