Timişoara 2023, la Paris – au fost anunțate expozițiile eveniment Constantin Brâncuşi şi Victor Brauner

Miercuri a avut loc la Centrul Georges Pompidou din Paris, conferinţa de presă care promovează Bienala Art Encounters 2023, precum şi două expoziţii-eveniment: expoziţia retrospectivă „Victor Brauner: Invenţii şi magie”, respectiv expoziţia „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale”. Toate aceste evenimente fac parte din programul cultural Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Anvergura respectivelor manifestări culturale a fost detaliată la Paris de către Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters, Filip Petcu, directorul Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, Camille Morando, curatoarea expoziţiei „Victor Brauner: Invenţii şi magie” şi directoare a Departamentului Informaţie şi Cercetare Colecţii Moderne la MNAM-CCI/ Centre Pompidou, Elvira Lupşa, producător cultural pentru Fundaţia Art Encounters, Doïna Lemny, curatoarea expoziţiei „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale” şi conservatoare onorifică în cadrul Muzeului Naţional de Artă Modernă/ Centre Pompidou, Julien Chiappone Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din România la Timişoara. În final au avut scurte intervenţii şi Laurent Le Bon şi Xavier Ray, Preşedintele respectiv Directorul General ai Centrului Pompidou.

Aceştia au scos în evidenţă importanţa parteneriatelor culturale şi instituţionale care au făcut posibilă organizarea unor evenimente ce vor capta, cu siguranţă, atenţia lumii culturale europene prin originalitatea conceptelor şi prin premierele artistice evocate.

Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii reprezintă un program cultural complex, care îşi propune să transforme oamenii, artiştii şi instituţiile culturale în actori relevanţi ai transformării oraşului, pe termen lung, prin intermediul culturii. Suntem bucuroşi să putem promova la Paris o parte din evenimentele cu care şi noi contribuim la ambiţiosul program al acestui an şi sperăm că Timişoara va primi atenţia pe care o merită”, a declarat Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters.

Primul eveniment, care va fi vernisat chiar în weekendul de deschidere a proiectului Timişoara–Capitală Europeană a Culturii 2023, este cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est. În premieră pentru România, omagiul adus pictorului suprarealist, născut la Piatra Neamţ, însumează o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expoziţiei, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustraţii de carte şi documente menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creaţiei şi vieţii lui Victor Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor şi de inventivitate, cu tuşe ludice sau de inspiraţie ezoterică. Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aprox. 40), de la muzeele din Marsilia şi Saint-Etienne, precum şi din alte muzee şi colecţii private din România. Expoziţia este acompaniată de un catalog emblematic, conceput de Camille Morando şi publicat datorită remarcabilei implicări a lui Christian Derveloy şi a imprimeriei Arta Grafica.

La o sută douăzeci de ani de la naşterea lui Victor Brauner în Regatul României, expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara doreşte să aducă un omagiu acestui mare artist, încă prea puţin cunoscut în ţara sa natală. Cu aproape şaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen şi gravură), care reflectă creaţia artistului de la Bucureşti la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă şi a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc îşi propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influenţată de avangardele româneşti şi franceze, precum şi de civilizaţii arhaice şi cele mai diverse mitologii”, a spus Camille Morando, curatoarea expoziţiei „Victor Brauner: Invenţii şi magie”.

Expoziţia retrospectivă Victor Brauner este organizată de către Centrul Pompidou, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România.

Ne bucurăm că Muzeul Naţional de Artă din Timişoara găzduieşte această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în ţara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă Modernă şi documente din colecţie, de arhivă a artistului. Această expoziţie extinde o colaborare cu Timişoara iniţiată în 2021 cu expoziţia „Infra-Black”, cu sprijinul Fundaţiei Art Encounters”, a declarat Laurent Le Bon, preşedintele Centrului Pompidou.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara pe 17 februarie şi va putea fi vizitată până pe data de 28 mai.

Timişoara continuă seria de evenimente remarcabile din sfera artelor vizuale în luna mai, prin cea de-a V-a ediţie a Bienalei Art Encounters, ce se va desfăşura în diverse puncte ale oraşului Timişoara în perioada 19 mai – 16 iulie. Ediţia din acest an poartă semnătura curatorului Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich. Evenimentul va explora, din unghiuri diferite, manifestări culturale multidisciplinare supuse schimbărilor cotidiene ale realităţii, ale fluctuaţiilor climatice, ale transformărilor sociale, ale intruziunii geo-politice, ale digitalizării, etc.

Privitorii sunt astfel îndemnaţi să descopere realitatea pură prin intermediul lucrărilor şi instalaţiilor semnate de artişti din Europa de Est, expuse în diverse spaţii publice ale oraşului, transformând astfel Timişoara într-o vivantă scenă artistică.

Ediţia a V-a a Bienalei Art Encounters îşi propune astfel să sprijine artiştii români şi regionali, să comisioneze opere de artă româneşti, să implice un public larg într-un dialog care să includă cele mai importante subiecte ale societăţii actuale şi să creeze o platformă dinamică de schimb cultural între scena artistică din România şi cea internaţională.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din cadrul programului cultural Timişoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziţia „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinereţe, cât şi din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuşi în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.

Această expoziţie beneficiază de împrumuturi excepţionale de sculptură de la Muzeul Naţional de Artă Modernă/ Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra, Fundaţia Guggenheim Veneţia, Muzeul Naţional de Artă Modernă din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă din Craiova, precum şi din colecţii private. O parte semnificativă a operei lui Constantin Brâncuşi este alocată fotografiei, căreia i s-a dedicat cu multă pasiune. În cadrul expoziţiei va putea fi admirată şi o amplă selecţie din opera sa fotografică, alături de lucrări pe hârtie şi fragmente video filmate de Brâncuşi însuşi, completând toate portretul acestui mare artist al secolului XX.

Expoziţia „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, şi este organizată de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole