VIDEO. Dezastru pe DN6 între Băile-Herculane și Timișoara – cozi de 12km din cauza unor lucrări, sub “înțeleapta“ îndrumare a ministrului cărășan Sorin Grindeanu

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara a demarat, sub “înțeleapta“ îndrumare a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în perioada Paștelui, lucrări de modernizare a unuia dintre cele mai aglomerate drumuri din țară.

Este vorba despre DN6 poțiunea dintre Băile-Herculane și Caransebeș, din județul Caraș-Severin.

Lucrările au demarat cu decopertarea mai multor kilometri de drum între Cornea și Armeniș, exact cu câteva zile înainte de Paște, când zeci de mii de mașini urmau să se pună în mișcare ori pentru vacanță, ori pentru a-și vizita rudele.

Decizia este cu atât mai greu de înțeles cu cât este știut faptul că porțiunea respectivă de drum urma să fie tranzitată de toți timișorenii din Timișoara care provin din Oltenia. Ne întrebăm ce se întâmpla dacă lucrările începeau azi, după Paște? Care era urgența?

Drept urmare, viața șoferilor a devenit de coșmar, deoarece vineri, înainte de Paște, porțiunea de 22 de km dintre Cornea și Armeniș, pe sensul spre Băile-Herculane a fost parcursă, conform postărilor din mediul online, într-un timp cuprins între 2 și 4 ore. Luni, după Paște, s-a întâmplat același lucru, dar în sens invers, și s-a format cozi de circa 15km.

Mai mult decât atât, pe parcursul întregii săptămâni au putut fi văzut TIR-uri cu cauciucurile distruse, trase în parcări, din cauza descopetării, care la urcarea pe mai multe poduri, de exemplu la Teregova, a creat o diferență de nivel extrem de mare, iar impactul cu podul era extrem de violent.

Demarcarea lucrărilor a coincis însă și cu o surpare a drumului pe dealul Cirăgău, în zona Plugova, deci la doar câțiva kilometri de Cornea și Armeniș, unde s-au format alte cozi, după ce șoferii au scăpat de calvarul de la Armeniș.

Astăzi, un cititor al Buletin de Timișoara a trimis pe adresa redacției un video și mai multe fotografii în care se vede dezastrul din zona Plugova.

Conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, lucrarea de refacere a drumului prăbușit la Plugova este executată de firma Drumuri și Poduri Banat SRL, care este o divizie a companiei MaxAgro, care în zona Gătaia din Timiș, se ocupă de agricultură. Firma a avut activitate zero până în urmă cu doi ani, când brusc a crescut la o cifră de afaceri de 4 milioane de lei în 2021.

Screenshot

Potrivit unui comunicat de astăzi al CNAIR se lucrează la porțiunea prăbușită.

Săptămâna trecută au fost făcute lucrări de remediere la tasarea produsă anterior pe DN6 în zona localității Mehadia, dealul Plugovei. Aceste tasări s-au produs în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă. Pentru remediere s-au făcut lucrări la șanțuri de gardă, un dren longitudinal de 50 metri lungime, excavații, trei drenuri transversale pentru captarea infiltrațiilor de apă din sistemul rutier, s-a refăcut apoi sistemul rutier cu geotextile, piatră brută, balast, strat de piatră spartă și trei straturi de asfalt. Tasarea a fost remediată ca lucrare în regim de urgență, pe o grosime de peste 2 metri, dar s-a constatat că este o tasare de mai mare adâncime pentru care este nevoie de lucrări mai ample. Se intervine în permanență cu material granular pentru aplanarea denivelării. Urmează să fie realizate în perioada imediat următoare expertize geotehnice și foraje pentru a se afla care este cauza cedării.  În acest timp se va monitoriza zona permanent până se va găsi o soluție pentru menținerea traficului, arată CNAIR.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole