Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău: ultimele lucrări la rețeaua Colterm vor fi finalizate la începutul săptămânii viitoare. De ce nu sunt gata lucrările

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a prezentat situația încălzirii centralizate în viziunea administrației pe care o conduce.

“Lunea aceasta, Colterm a dat drumul la agentul termic pe rețeaua de termoficare. Procesul de încălzire a unei camere este unul cu care suntem toți familiarizați. Cu cât este mai mare camera, cu atât durează mai mult până atinge un nivel de confort termic. Acest proces, aplicat la nivelul unui oraș cu sute de kilometri de țevi, durează câteva zile.La începutul acestui an am pornit un proces amplu de retehnologizare a rețelei de termoficare care va fi finalizat anul viitor, fiind vorba de 9 km de rețea primară, 20 km de rețea secundară. Până acum au fost finalizați și complet cuplați la rețea 12 km. Căldura a venit sau va veni în toate punctele care sunt racordate la Colterm. Deci vor fi încălzite toate casele, blocurile, școlile și instituțiile, la care se adaugă și primăria, în cursul zilei de azi. Patru școli sunt însă afectate de întârzieri la lucrările de retehnologizare: Liceul de Arte, Generală 16, Liceul Grigore Moisil și Generală 22. Conform constructorului, ultimele lucrări vor fi finalizate la începutul săptămânii viitoare“, spune Ruben Lațcău.

De ce nu sunt gata lucrările

“Prioritatea mea cea mai mare din cursul acestei săptămâni a fost asigurarea căldurii în tot orașul, cu toate problemele sistemice la rețea, cu tot cu creșterea prețului la gaz la niveluri istorice, și am purtat discuții extinse cu directorii tuturor școlilor să mă asigur că nevoile lor sunt atinse.Ce înseamnă retehnologizarea rețelei? Înseamnă excavarea și extragerea țevilor de la câțiva metri de sub pământ, corodate după 30-50 de ani până la grosimea unor foi de hârtie, și înlocuirea lor cu conducte moderne, preizolate. De ce contează asta? Rețeaua noastră de încălzire centralizată nu a fost niciodată schimbată, iar cele mai vechi țevi sunt de prin anii 60, majoritatea instalate prin 70-80. Nu vrem să ajungem în situația Bucureștiului, de a avea mai multe avarii decât putem repara. De ce nu sunt gata lucrările? Scuzele sunt multe, dar au existat și motive întemeiate. Șantierele funcționează doar 6 luni pe an, din aprilie până în octombrie, iar unele situații neprevăzute în proiect au apărut: garaje construite peste rețea, aliniamente de copaci care îmbrățișau rețeaua cu rădăcinile, țevi de tone care au fost ridicate jumătate de metru de apa pluvială, fiindcă s-a inundat rețeaua de canalizare. Acestea sunt realitățile acestui oraș imens, imperfect, pe care îl admir. În continuare, facem tot ce ne stă în putință să asigurăm căldura în casele timișorenilor, în casele familiilor, prietenilor și colegilor noștri. Și, vă spun sincer, vom avea nevoie de susținere în acest demers de la guvern“, consideră viceprimarul USR al Timișoarei.

Continuă lucrările la noua grădiniță din Moșnița Nouă

Lucrările de execuție la clădirea destinată Grădiniței din Moșnița Nouă se desfășoară conform graficului, transmit reprezentanții primăriei. Valoarea contractului este de 3.059.494,48 lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin fonduri…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole