Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău: și în cazul unui apartament când pornește o centrală individuală durează până începe să se încălzească

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a susținut astăzi o declarație de presă, având ca temă problema căldurii și a agentului termic.

“De luni Colterm a început furnizarea de agent termic în toată Timișoara. Evident și în cazul unui apartament când pornește o centrală individuală  durează până începe să se încălzească, cu atât mai mult într-un oraș ca Timișoara în care avem sute de km de rețea, de conductă primară și secundară și puncte termice de distribuție, durează o zi, două, trei, ca întregul agent termic să ajungă până la toate terminațiile. Asta e situația care se întâmplă în fiecare an, anul acesta nu este cu nimic mai special. Ce este diferit în acest an și ce este special față de toți ceilalți ani este că acum s-a lucrat la rețeaua primară de distribuție și de transport“, declară Ruben Lațcău.

Situația școlilor

“La Moisil doar pe un corp din cele două nu are căldură, pe Ghe. Doja unde sunt 18 clase este căldură și ar putea să funcționeze, iar pe celelalte corpuri din Piața Bălcescu nu este căldură, însă va fi de la sfârșitul acestei săptămâni, când se va finaliza lucrarea în zonă. Mai vorbim de Generală 16 unde se lucrează la punctul termic și de Școala de Artă. La Generală 2 este căldură deși se mai lucrează la punctul termic și la Generală 27 ieri s-au terminat lucrările și a început să se furnizeze agentul termic. O altă problemă pe care o avem este situația cu normele guvernamentale în privința modului în care școala funcționează. Înainte de începerea orele 30 de minute trebuie aerisit, deschise toate geamurile, și aerisită toată clasa. Evident că atunci când din oră în oră se deschid toate geamurile temperatura scade“, declară viceprimarul Timișoarei.

Investițiile în derulare

“Primăria Timișoara are un proiect de 130 de milioane de lei pe fonduri europene, prin care schimbă 30 de km de rețea. Vorbim de o rețea care a fost montată în anii 60, 70 și care de atunci până în ziua de azi nu a văzut lumina zilei și care acum este toată schimbată. Această retehnologizare a început în aprilie și are o durată contractuală de execuție de doi ani. Se lucrează doar vara când nu este livrat agent termic, spune viceprimar Timișoarei. Sunt în momentul actual trei școli care suferă din cauza lipsei de agent termic pentru că încă se mai lucrează la câteva puncte termice și toate aceste lucrări vor fi închise în această săptămână și ele vor fi funcționale. Problema este că am vrut să împingem lucrările cât mai mult anul acesta pentru că se mai poate lucra doar vara viitoare, deci ce nu facem acum va trebui să facem vara viitoare. Acum avem undeva la 13 km înlocuiți. Vara viitoare se va lucra mai mult pe rețeaua de distribuție și nu de transport. Peste acest subiect mai avem situația infrastructurii școlare, care este critică, nu de ieri, nu de azi, ci de foarte mulți ani. Ultima școală care a fost dată în folosință în Timișoara este Generală 30 a cărei construcție a început în 1986, dacă nu mă înșel, și a fost recepționată în 1997. De atunci și până astăzi în Timișoara nu a fost construită nicio școală nouă. Evident că în acest context sunt probleme cu instalațiile, cu rețeaua electrică, sunt probleme cu infrastructura elementară“, a precizat Ruben Lațcău.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole