Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, atac la cumnata lui Sorin Grindeanu, șefa școlilor: interferența politică în școli este una majoră, un director de școală care cade un examen este numit a doua zi în post

 Consiliul Local Timișoara s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară de plen.

Pe ordinea de zi au fost două puncte, așa cum puteți citi AICI.

La unul dintre puncte s-a discutat despre desemnarea reprezentanților Consiliului Local al Municipiului Timişoara în Comisia de evaluare a probei de interviu, a concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ  preuniversitar de stat  de pe raza Municipiului Timişoara, sesiunea iunie-octombrie 2022.

Subiectul a născut dezbateri între consilierii locali, iar președintele de ședință, viceprimarul Ruben Lațcău, a denunțat interferența politică în școli și a venit cu o propunere.

Pentru mine este o surprindere câte poziții sunt în școli, are sunt poziții temporare sunt posturi neocupate, și avem situații din păcate dese în care persoane care cad examenul sunt numiți ulterior directori interimari de către conducerea Inspectoratului Școlar, iar în momentul în care avem peste aproape jumătate dintre posturile de directori și directori adjuncți, deci undeva la 30-40% din rețea, de posturi care sunt vacante, gradul și interferența politică în școli este una majoră. Pe aceste posturi sunt numite persoane de către conducerea care este și ea la rândul ei numită politic a Inspectoratului Școlar Județean. Deci vorbim de directori la școlile din Timișoara sunt asemenea directori sunt de ani de zile pe poziții doar prin concursul politic al Inspectoratului. Cred că este o situație pe care ar trebui să o diminuăm, să o prevenim și să încercăm să nu o mai avem în Timișoara. Și cred că nu este o situație pe care nu o dorește nimeni ca un director care cade un examen să fie a doua zi numit în post, printr-o semnătură a unui inspector. Când se cade un concurs cred că persoana nu se califică să dețină acea funcție, ca atare este puțin ciudat să fie numit a doua zi în post. Și vedem pe lista asta mai multe cazuri punctuale“, a spus Ruben Lațcău.

Cum Inspectoratul Școlar Județean Timiș este condus de Aura Danielescu, cumnata vicepremierului Sorin Grindeanu, membră a PFA-ului cu același nume, în apărare a sărit un alt reprezentat al PFA Sorin Grindeanu din PSD Timiș consilierul local Radu Țoancă.

Vorbiți ca să vă aflați în treabă, lucrurile astea se întâmplă de 20/30 de ani și nu venim cu o soluție nu este vina nimănui, nici a inspectorului general, nici a inspectorilor adjuncți, cu atât mai puțin vina primăriei sau a Consiliului Local că acei oameni pică la concurs. Asta-i viața și nu înțeleg comentariu dv. Că se politizează, că nu se politizează nu știu despre ce vorbiși, toată lumea știe ce se vorbește în ultimii 25/30 de ani“, a spune Radu Țoancă.

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a propus la rândul său un pact politic.

Putem avea un pact politic măcar la nivel local, ca măcar directorii care cad examenele să nu mai fie numiți a doua zi în funcție. Eu spune că asta am putea să facem pe termen scurt . Modificări de legislație se impun dar nu cred ca are cineva această putere din Consiliul Local, în afară de-a face o cerere. La nivel local cred că putem să găsim pârghii prin care să ne ridicăm peste problemele de 20 de ani și nu să le perpetuăm la infinit“, a propus Ruben Lațcău.    

Consilierul local PSD, Radu Țoancă, a răspuns că trebuie să vorbească la partid.

Nu suntem lideri de partid și nu decidem noi aici. Dv. vorbiți cu liderul filialei USR (n.r. primarul Dominic Frtiz), eu o să vorbesc cu liderul filialei PSD (n.r. deputatul Alfred Simonis), colegii de la PNL pot vorbi ei la fel, și putem instituționaliza un dialog pe această temă“, a răspuns Radu Țoancă.

Cine sunt reprezentanții Consiliului Local al Municipiului Timişoara în Comisia de evaluare a probei de interviu, a concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ  preuniversitar de stat  de pe raza Municipiului Timişoara, sesiunea iunie-octombrie 2022, puteți citi aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=F75BEF47630FC610C22588B6003C30DA

Recomandările noastre

Cele mai citite articole