VEST: Termocentrala Mintia are un nou proprietar – un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman cu sediul în Aman, Iordania

Termocentrala Mintia are începând de marţi un nou proprietar. Tranzacţia începută în vară s-a finalizat după ce compania Mass Global Energy, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, a achitat suma de bani stabilită prin contract.

Mass Group Holding este un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW, scrie Expert Insolvență.

Tranzacţia în valoare totală de peste 91 de milioane de euro a fost realizată în două etape. În luna august, noul proprietar a achitat 10 milioane de euro, iar marţi, acesta a plătit şi diferenţa de 81 de milioane de euro.

Ministerul Energiei a impus, în calitate de acţionar, o serie de condiţii noului proprietar.

Până la finalul anului 2026, acesta trebuie să finalizeze o nouă unitate cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. . 

Practic, Termocentrala va trece printr-un proces de dezvoltare, ce implică investiţii de peste un miliard de euro şi apariţia unor noi locuri de muncă.Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL, administratorul judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA. 

Termocentrala Mintia a aparținut Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvență, a valorificat-o în cadrul unei licitații publice din data de 26 august 2022. Tranzacția a fost în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, iar banii au fost achitați în două tranșe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitația publică și 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condițiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA.

Potrivit datelor disponibile, prezentate de zf.ro, Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole