Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cei opt sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Ei urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Gruparea de traficanţi de migranţi destructurată de DIICOT, în urma mai multor percheziţii, era formată din sirieni şi români şi acţiona din luna decembrie 2023.
Un comunicat DIICOT, transmis luni, arată că suspecţii „au acţionat în mod coordonat, facilitând grupurilor ilegale de migranţi trecerea frauduloasă a frontierei României către Bulgaria, Republica Serbia şi Ungaria”.
„În schimbul unor beneficii materiale importante, membrii grupului infracţional au asigurat migranţilor ilegali găzduire temporară în diferite locaţii, situate atât în zona adiacentă municipiului Bucureşti, cât şi în zona de vest a ţării. Pentru activităţile de transport făptuitorii au racolat mai multe persoane (preponderent cetăţeni români) care fiind atrase de posibilitatea unor câştiguri materiale consistente într-un termen scurt, au aderat la gruparea de criminalitate organizată şi şi-au dezvoltat propriile reţele de transportatori„, precizează comunicatul.
În urma a nouă percheziţii efectuate în Arad, Timiş, Ilfov Bucureşti, au fost identificaţi 32 de migranţi proveniţi din Siria şi Irak. De asemenea, au fost descoperite şi ridicate sume de bani (21.300 lei şi 3.865 euro), înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă.
A fost făcută o percheziţie şi la o locaţie de tip safe-house, din Timişoara, care ar fi fost utilizată de membrii grupului infracţional pentru găzduirea temporară a migranţilor. În funcţie de numărul de zile în care li se asigurau cazarea şi hrana, persoanele traficate plăteau între 10.000 şi 12.000 euro.
Procurorii spun că, începând cu ianuarie 2024, au fost interceptate pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania cinci transporturi de migranţi, însumând 70 de persoane (provenind cu precădere din Siria, Irak, Iran şi Turcia) ascunse în mijloace de transport de mare tonaj.
În acest caz, anchetatorii români au colaborat cu autorităţile din Germania, Ungaria şi Austria, prin intermediul EUROPOL, şi cu autorităţile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC.
Foto: arhiva