VEST: domeniul Regal de la Săvârşin se redeschide pentru vizitatori la finalul lunii aprilie – vizitatorii se pot bucura de un târg de primăvară şi un festival culinar

Domeniul Regal de la Săvârşin se redeschide pentru vizitatori la finalul lunii aprilie, cu un târg de primăvară şi un festival culinar, anunţă reprezentanţii Casei Regale pe paginile de socializare şi pe pagina de internet a Castelului Regal Săvârşin.

„La finalul acestei luni, Satul Regal şi parcul Domeniului Săvârşin îşi vor redeschide porţile publicului. În aceleaşi zile va avea loc şi Târgul de Primăvară, în partea de nord-est a parcului, întocmai ca şi anul trecut. În acest moment, echipele Fundaţiei Colecţia Regală şi partenerii organizaţiei lucrează intens la pregătirea parcului şi a clădirilor vizitate de public”, a transmis site-ul www.savarsinregal.ro.

De asemenea, pe contul de Facebook al Castelului Regal, se anunţă că vizitatorii sunt aşteptaţi la domeniu pe 27 şi 28 aprilie la festivalul „Suflet de România”, la care pot fi degustate bucate alese de la mici producători locali. Copiii vor avea la dispoziţie atelierele meşteşugarilor tradiţionali, iar adulţii vor avea parte de spectacole de dans popular şi de concertele susţinute de artişti folk.

În ultimii ani, Domeniul Regal Săvârşin a fost deschis în perioada mai – octombrie în zilele de vineri, sâmbăta şi duminică, între orele 9,00 şi 18,00, iar vizitarea parcului s-a făcut în prezenţa unui ghid. Grupurile organizate au putut vizita domeniul şi în restul lunilor anului, precum şi în alte zile ale săptămânii, în baza programărilor.

Casa Ceaiului, o clădire din secolul al XIX-lea aflată la intrarea pe Domeniul Regal Săvârşin, este cea mai recentă atracţie a complexului, deschisă în urmă cu un an, după ce a fost restaurată de Familia Regală. Imobilul este cel mai mare din ansamblul numit Satul Regal, având 300 de metri pătraţi, iar aici vizitatorii pot servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări şi prăjituri. Clădirea este, totodată, un spaţiu cultural şi educaţional, găzduind expoziţii, lecţii deschise, reuniuni şi evenimente publice.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940 Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

Domeniul Regal Săvârşin mai are un parc cu o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al domeniului este castelul construit în perioada 1650-1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001. Lucrările de restaurare a castelului, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole